Iran tvrdi da su Amerikanci tražili razgovore s Teheranom

Sekretar iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Ali Shamkhani nije naveo o čemu su Amerikanci željeli razgovarati (EPA)

Bliski saradnik iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khameneija, izjavio je u ponedjeljak da su mu američki zvaničnici prišli prilikom posjete Afganistanu u prošlom mjesecu kako bi zatražili razgovore s Teheranom, javila je iranska poluzvanična novinska agencija Tasnim.

Napetosti između Irana i Sjedinjenih Američkih Država pojačane su od maja, kada se američki predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. između Irana i svjetskih sila i nakon toga ponovo uveo sankcije Iranu koje su bile ukinute na osnovu sporazuma, prenosi Fena.

“Tokom moje posjete Kabulu prošlog mjeseca Amerikanci su zatražili da održimo razgovore”, navodi novinska agencija riječi sekretara iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Alija Shamkhanija, ne konkretizirajući o čemu su Amerikanci željeli razgovarati.

Američki zvaničnici nisu bili odmah dostupni radi komentara na tu vijest.

U 2001. godini Iran je sarađivao sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bi pomogao u uspostavi nove afganistanske vlade koja bi naslijedila talibane, koji su svrgnuti u akciji pod američkim vodstvom, a nakon napada Al-Kaide 11. septembra te godine na američke gradove.

Shamkhani je boravio u Kabulu prošlog mjeseca radi razgovora s talibanima “o pomaganju u suzbijanju sigurnosnih problema u Afganistanu”. Rekao je da je vlada u Kabulu upoznata s njegovim razgovorima s talibanima.

Bliske veze

Većinski šiitski Iran ima bliske veze sa šiitima u susjednom Afganistanu, čije se milicije bore protiv sunitskih talibanskih boraca.

Washington optužuje Iran da pokušava proširiti svoj utjecaj u zapadnom Afganistanu pružajući vojnu obuku, finansije i oružje talibanima, što Teheran negira.

Shamkhanijevi komentari uslijedili su nekoliko dana nakon izvještaja o razgovorima između američkih i talibanskih zvaničnika i budućem povlačenju stranih trupa uoči eventualnih mirovnih pregovora.

Khamenei je odbio ponudu za direktne razgovore koju je Trump uputio u prošloj godini, a iranski zvaničnici saopćili su da bolne američke sankcije nisu uspjele oslabiti ekonomiju zemlje.

U julu su iranske vlasti saopćile da je Teheran odbio osam američkih zahtieva za sastanak između Trumpa i predsjednika Hassana Rouhanija na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u septembru 2017.

“Američka fantazija i njena neprijateljska politika ne vode nikamo uprkos svim njihovim vandalskim mjerama protiv iranskog naroda”, navela je u ponedjeljak iranska državna televizija riječi glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Bahrama Qasemija.

“Naša zemlja nikad neće posustati pred okrutnim pritiscima Sjedinjenih Američkih Država. Nikad se nećemo povinovati onima koji govore jezikom sankcija i grade zidove umjesto mostova”, rekao je Qasemi, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije