Iran tvrdi da je pritekao u pomoć ‘stranom tankeru’

Napetost u vezi s Hormuškim tjesnacom porasla je zadnjih sedmica (EPA)

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je da je Islamska Republika pritekla u pomoć “stranom naftnom tankeru koji je imao tehnički problem” u Zaljevu, pošto je od njega primila poruku s pozivom u pomoć.

“Po međunarodnom zakonu (…) iranske snage su se približile” brodu i, “uz pomoć tegljača, dovukle ga u iranske vode kako bi ga popravile”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Abbas Moussavi, piše na Vladinom službenom profilu na Twitteru.

Moussavi je kazao da će ostale pojedinosti objaviti naknadno.

Organizacija TankerTrackers, specijalizirana za praćenje ukrcaja nafte, objavila je nešto ranije da je naftni tanker “Riah”, koji je pod panamskom zastavom plovio Hormuškim tjesnacom radi opskrbe brodova gorivom, ušao u iranske vode 14. jula.

Pojačana napetost u regiji

Kako navodi TankerTrackers, u tom trenutku nestao je signal sistema za automatsku identifikaciju tankera.

Posljednji poznat položaj Riaha bio je u Hormuškom tjesnacu, blizu otoka Qeshma.

Dužnosnik Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je želio ostati anoniman, rekao je u utorak da sa naftnog tankera nije poslan poziv u pomoć.

“Spomenuti tanker nije u vlasništvu Emirata, nije upućen iz Emirata, na njemu nema emiratskog osoblja i nije poslao poziv u pomoć”, kazao je taj dužnosnik za AFP.

“Pratimo situaciju zajedno s međunarodnim partnerima”, dodao je.

Napetost u vezi s Hormuškim tjesnacom, kroz koji prolazi gotovo trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem, porasla je zadnjih sedmica zbog spleta događaja, među kojima su napadi na naftne tankere za koje Sjedinjene Američke Države optužuju Iran, koji negira bilo kakvu umiješanost, i iransko uništavanje američke bespilotne letjelice.

SAD ističe da je u posljednji tren odustao od bombardiranja, koje je trebalo biti odgovor na uništavanje drona.

Početkom jula gibraltarska policija i carinska služba su, uz pomoć odreda britanske Kraljevske mornarice, zaustavile iranski naftni tanker u blizini te britanske teritorije na krajnjem jugu Španije.

Teheran osudio ‘gusarski’ čin

Gibraltar i SAD sumnjaju da je htio dopremiti naftu Siriji, čime bi prekršio evropske i američke sankcije uvedene režimu Basara al-Assada.

Teheran je to demantirao i osudio “gusarski” čin.

Vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Khameini, ugovoru u utorak najavio je odmazdu.

“Okrutna Velika Britanija izvodi gusarske akcije i krade nam brod, dajući toj krađi izgled zakonitosti”, rekao je on.

Iran “neće propustiti da odgovori na taj neprijateljski čin. Odgovorit ćemo u pravo vrijeme i na pravom mjestu”, kazao je Khamenei.

Izvor: Agencije