Iran tvrdi da je obogatio 24 tone uranija

Prema sporazumu, Iran ne smije da ima više od 300 kilograma zaliha uranija obogaćenog do nivoa od 3,67 posto, ali smije da obogaćuje uranij i da ga izvozi (EPA)

Iran je obogatio 24 tone uranija od sklapanja međunarodnog nuklearnog sporazuma sa velikim silama 2015. godine, izjavio je šef iranske agencije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi.

Prema tom sporazumu kojim je ograničen iranski nuklearni program, Iran ne smije da ima više od 300 kilograma zaliha uranija obogaćenog do nivoa od 3,67 posto, ali smije da obogaćuje uranij i da ga izvozi.

Teheran je prethodnih godina izvozio uranij u Rusiju, prenosi Beta.

Iranska državna televizija prenijela je Salehijeve riječi da Iran “nije obogatio 300 kilograma, već 24 tone uranija”.

Iran je prethodnih sedmica probio granicu zaliha slabo obogaćenog uranija postavljenu sporazumom iz 2015. godine, ali nije saopćio za koliko.

Nuklearni sporazum

Teheran je sporazumom prihvatio da ograniči svoj nuklearni program i obaveže se da nikad neće težiti da napravi atomsku bombu u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Sjedinjene Američke Države su se unilateralno povukle iz tog sporazuma u maju 2018. godine i ponovo uvele sankcije Iranu.

Teheran je zatim prestao da poštuje restrikcije oko nivoa obogaćenja uranija ukoliko druge zemlje potpisnice sporazuma ne požure da nađu način da se minimalizira efekt američkih sankcija.

Stručnjaci upozoravaju da povišen nivo uranija Iranu pruža priliku da ima dovoljno materijala da napravi atomsku bombu iako Iran to poriče.

Dosadašnja kršenja, međutim, oni više vide kao mehanizam Irana da potpisnice natjera da nadoknade američke sankcije.

Oba puta povećanje nivoa je verificirao američki nuklearni nadzornik Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Izvor: Agencije