Iran traži primjenu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a

Majid Takht Ravanchi: Iran je uvijek odbacivao i i dalje odbacuje konflikt i rat (EPA)

Iran smatra kako agresija nije dozvoljen način vođenja politike i odlučan je da se snažno brani ako mu rat bude nametnut, istakao je ambasador te azijske države Majid Takht Ravanchi pri Ujedinjenim narodima u poruci generalnom sekretaru Svjetske organizacije Antoniju Guterresu.

Takht Ravanchi je pozvao Guterresa da “operacionalizira” Član 8 Rezolucije 598 Vijeća sigurnosti UN-a, usvojen kako bi bio izbjegnut Iransko-irački rat, a koji predviđa mjere za povećanje sigurnosti i stabilnosti regije “kroz širok međunarodni dijalog”.

“Iran je uvijek odbacivao i i dalje odbacuje konflikt i rat. Nikada nećemo izabrati rat kao opciju ili strategiju u vođenju vanjske politike. Međutim, treba biti jasno kako će Iran, ako mu rat bude nametnut, energično upotrijebiti pravo na samoodbranu kako bi se odbranio i osigurao svoje interese”, napisao je ambasador.

Alarmantna situacija u regiji

On je ocijenio kako je sigurnosna situacija u Zaljevu alarmantna i da raste rizik od otvorenog sukoba.

“Postoje indicije da određeni krugovi izvan ove regije provode svoje nelegitimne interese kroz izmišljotine, dezinformacije, lažne obavještajne podatke i lažne vijesti, uz podršku saveznika na Bliskom istoku, kao i slanjem pomorskih snaga u regiju”, naveo je Takht Ravanchi.

Iranski ambasador pri UN-u je upozorio kako bi, ako se to ne provjeri, prije ili kasnije trenutna situacija mogla izmaći kontroli, što bi dovelo do nove nepotrebne krize u regiji.

Izvor: Agencije