Iran traži povlačenje Amerikanaca iz Sirije

'Željeli oni to ili ne, Amerikanci moraju napustiti Siriju', rekao je Velayati (Al Jazeera)

Visoki iranski zvaničnici saopćili su u srijedu da je Sirija vodeći vanjskopolitički prioritet njihove zemlje i da se američki vojnici trebaju povući, kako je planirao predsjednik SAD-a Donald Trump.

“Željeli oni to ili ne, Amerikanci moraju napustiti Siriju”, izjavio je Ali Akbar Velayati, visoki savjetnik iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khameneija.

Pojavila su se strahovanja na Zapadu da će Trumpov plan da povuče približno 2.000 američkih vojnika iz Sirije ojačati utjecaj Teherana, koji podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u gotovo osmogodišnjem ratu, i također omogućiti regrupiranje pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Novi sastanak Rusije, Turske i Irana

“Sada je 90 posto sirijske teritorije pod kontrolom vlade, a ostatak će uskoro osloboditi sirijska vojska”, izjavio je Velayati tokom sastanka sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Walidom al-Moualemom u Teheranu, prenosi Fena.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani poručio je Moualemu da je mir u Siriji prioritet.

“Jedan od bitnijih regionalnih i vanjskopolitičkih ciljeva Islamske Republike jest stabilnost i potpuna sigurnost Sirije. Uspostava normalnih uvjeta u Siriji i povratak ljudi u zemlju i njihovim normalnim životima naš su cilj”, navodi on.

Moualem je u Teheranu radi pregovora uoči sastanka čelnika Rusije, Turske i Irana, posvećenog Siriji, u ruskom turističkom gradu Sočiju na Crnom moru 14. februara.

Također, admiral Mahmoud Mousavi, zamjenik zapovjednika regularnih oružanih snaga, izjavio je u srijedu da Iran planira produžiti domet svojih projektila tipa zemlja-more na više od 300 kilometara, prenijela je novinska agencija Fars.

Iran je proširio svoj raketni program, posebno balističkih projektila, prkoseći protivljenju SAD-a i zabrinutosti evropskih zemalja.

Istovremeno je irački premijer Adil Abdul-Mahdi izjavio u srijedu da njegova zemlja neće učestvovati u američkim sankcijama protiv Irana niti protiv bilo koje druge zemlje.

“Irački narod patio je od blokade i svjestan je štete koju izaziva opsada”, rekao je on.

Nastavlja se saradnja Bagdada i Teherana

To je prvi put da je irački premijer javno izrazio protivljenje američkim sankcijama protiv Teherana.

U utorak su čelnik Iračke Centralne banke i njegov iranski kolega potpisali sporazum o isplati iračkog duga Teheranu u iznosu dvije milijarde dolara, koji je nastao zbog uvoza električne energije i plina, kao i ostale robe tokom protekle dvije godine.

Izvor: Agencije