Iran traži od Pakistana da pronađe odgovorne za napad na Gardu

Iran, Napad, Revolucionarna garda
Iran zadržava pravo da se suoči s prijetnjama na svojoj granici na temelju međunarodnog prava i kaznit će teroriste (EPA)

Iran je zatražio od Pakistana da pronađe odgovorne za nedavni napad u kojem je ubijeno 27 pripadnika iranske Revolucionarne garde, prenosi Tanjug.

“Ukoliko Pakistan ne ispuni svoje obveze, Iran zadržava pravo da se suoči s prijetnjama na svojoj granici na temelju međunarodnog prava i kaznit će teroriste”, rekao je zapovjednik Revolucionarne garde, general Mohammed Ali Jafari, prenosi Reuters.

On je, također, optužio SAD i Izrael da su “naredili” Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima da izvrše napad, prenosi AP.

Odgovornost za napad preuzela je teroristička grupa Jaish al-Adl (Vojska pravde), koja je aktivna na iransko-pakistanskoj granici.

Rouhani optužio SAD i saveznike

Napad, u kojem je ubijeno 27 i ranjeno najmanje 13 ljudi, dogodio se u pokrajini Sistan-Beludžistan, koja ima veliku, uglavnom sunitsku belučku zajednicu i koja se proteže duž granice s Pakistanom.

Skupina Jaish al-Adl izvodi napade iz Pakistana i usmjerava ih protiv iranskih graničara od svog osnutka 2012. godine.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani optužio je Sjedinjene Američke Države i njihove regionalne saveznike za samoubilački bombaški napad.

“Taj će zločin ostati crna mrlja u mračnoj povijesti glavnih pomagača terorizma iz Bijele kuće, Tel Aviva i njihovih regionalnih agenata”, kazao je Rouhani.

Osim Izraela, Rouhani nije spomenuo nijednu regionalnu zemlju koju krivi za napad.

Poziv protiv separatističkih skupina

Većinski šiitski Iran ne priznaje Izrael, koji je ključni američki saveznik u regiji i smatra Iran prijetnjom vlastitoj egzistenciji.

U prošlosti je Iran optuživao glavnog regionalnog suparnika Saudijsku Arabiju za podršku sunitskim skupinama koje su izvodile krvave napade na iranske snage sigurnosti.

Rijad negira takve optužbe.

Iran je pozvao susjedne zemlje da pokrenu kampanje protiv separatističkih skupina, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije