Iran traži kompenzaciju i kreće s obogaćivanjem uranija

Iran je nazvao američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma 'nezakonitim' (EPA)

Vlada Irana upozorila je da će preduzeti sve recipročne mjere, koje smatra neophodnim, ukoliko ne bude dobila kompenzaciju za povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma onako kako je u tom ugovoru i navedeno.

U opširnom saopćenju iranske Vlade, sve strane potpisnice nuklearnog sporazuma, posebno Velika Britanija, Francuska i Njemačka, pozivaju se da se pridržavaju sporazuma, ispune svoje obaveze, kao i da “sa obećanja krenu u praktičnu akciju, bez ikakvih preduvjeta”, prenosi AP.

Vlada u Teheranu je, također, navela da je predsjedniku Međunarodne organizacije za atomsku energiju Irana rekla da “preduzme sve neophodne korake u pripremi Irana za obogaćivanje uranija na industrijskom nivou, bez ikakvih ograničenja”.

U istom saopćenju oštro je kritizirvan predsjednik SAD-a Donald Trump, a njegova administracija je nazvana “ekstremističkom”, dok je američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma nazvano “nezakonitim”.

‘Protokol ne važi bez nuklearnog ugovora’

Ugovor koji su Iran i velesile potpisali 2015. godine omogućio je ukidanje zapadnih i sankcija Ujedinjenih naroda zbog iranskog nuklearnog programa, u zamjenu za što je Teheran pristao ograničiti taj program kako bi garantirao da ne planira proizvesti atomsku bombu.

Po uvjetima ugovora, Iran primjenjuje Ugovor o neširenju nuklearnog oružja, iako ga još nije ratificirao, zbog čega mora otvoriti sva svoja prijavljena nuklearna postrojenja nenajavljenoj kontroli IAEA-u.

Trump, koji je više puta kritizirao ugovor, ocijenivši da u njemu nije predviđen mehanizam za “otkrivanje i kažnjavanje prevara”, objavio je u utorak da njegova zemlja istupa iz ugovora.

Reagirajući na Trumpove prijetnje, čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi rekao je za javnu televiziju: “Ako jednom nuklearni ugovor prestane vrijediti, dodatni protokol prestat će se primjenjivati, jer njegova primjena nema smisla bez nuklearnog ugovora.”

Izvor: Agencije