Iran: Teritoriji koje je Armenija zauzela moraju biti vraćeni

Sigurnost Armenaca koji žive na toj zemlji mora biti zajamčena, rekao je Ali Khamenei (EPA)

Teritoriji koje je Armenija oduzela Azerbajdžanu “moraju biti vraćeni”, izjavio je u utorak iranski vrhovni vjerski vođa, ajatolah Ali Khamenei, čije izjave preciziraju stavove Islamske Repčublike zemlje o sukobu u Nagorno-Karabahu.

Žestoki sukobi duže od mjesec dana traju između azerbajdžanskih snaga protiv vojnika te enklave koju podržava Armenija, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Od nastavka sukoba azerbajdžanske snage su ponovo zauzele teritorije koji im izmiču kontroli nakon 1990-ih godina i rata u kojem je poginulo oko 30.000 ljudi, što je dovelo do secesije Nagorno-Karabaha, danas gotovo potpuno nastanjenog Armencima.

Dobri odnosi s obje zemlje

“Taj rat, koji, nažalost, blizu nas vode Azerbajdžan i Armenija, prijeti sigurnosti regije”, rekao je Khamenei u obraćanju koje je prenosila državna televizija te naglasio da sukobi moraju što prije prestati.

“Svakako teritoriji koje je prisvojila Armenija moraju biti vraćeni i oslobođeni. To je temeljni uvjet. Taj teritorij pripada Azerbajdžanu, koji nad njim ima sva prava”, dodao je iranski vjerski čelnik. 

“Sigurnost Armenaca koji žive na toj zemlji mora biti zajamčena”, dodao je Khamenei i pozvao dvije strane da ne krše međunarodne granice.

Iran, koji je u dobrim odnosima s Armenijom i s Azerbajdžanom, pozvao je više puta te dvije zemlje na prekid neprijateljstava i ponudio svoje posredovanje.

Rusija razmatra iranski prijedlog za okončanje sukoba u Nagorno-Karabahu nakon tri propala primirja.

Novinska agencija Interfax izvijestila je prošle sedmice da je Iran predložio vodeću ulogu u mirovnim pregovorima za zemlje regije i dodao da bi Rusija bila jedna od tih zemalja.

Početkom oktobra, ne imenujući izrijekom Armeniju da se povuče sa teritorija koje je okupirala od susjeda, iranski predsjednik Hassan Rouhani je ocijenio da “okupacija nije ni u kom slučaju prihvatljiva” i da svi moraju poštivati teritorijalni integritet zemalja.

‘Odlučno protiv terorista’

Nakon što je nekoliko zemalja istaknulo zabrinutosti zbog “prisustva terorista” iz Sirije u Nagorno-Karabahu, Rouhani je izjavio da njegova zemlja neće tolerirati prisustvo “terorista” blizu sjeverne granice.

Khamenei je u utorak ponovio to upozorenje.

“Teroristi se ne smiju naseljavati blizu naših granica. Prema pouzdanim informacijama, oni se nalaze blizu naših granica”, rekao je i dodao da će, osjete li prijetnju s njihove strane, odgovoriti odlučno.

U Iranu živi zajednica od više od 10 miliona ljudi koja govori azeri, kao i armenska manjina od oko 100.000 ljudi.

Izvor: Agencije