Iran: Spriječili smo Mosad da ubije naučnika

Iran je 2012. objavio da je uhapsio "sve elemente" umiješane u ubistva pet nuklearnih naučnika (AP)

Jedan zvaničnik iranske Revolucionarne garde izjavio je da su elitne snage u posljednje dvije godine omele pokušaj Mosada da ubije jednog od iranskih nuklearnih naučnika, prenose izraelski mediji izvještaje iranske novinske agencije Fars, javlja Tanjug.

“U posljednje dvije godine, cionistički neprijatelj (Izrael) je snažno pokušavao ubiti jednog iranskog nuklearnog naučnika, ali je blagovremeno prisustvo sigurnosnih snaga (Revolucionarne garde) spriječilo terorističku operaciju”, rekao je toj agenciji pukovnik Yaqoub Baqeri, zamjenik glavnog oficira za vezu zrakoplovnih snaga.

Juna 2012. godine Iran je objavio da je uhapsio “sve elemente” umiješane u ubistva pet iranskih nuklearnih naučnika, koja su se dogodila u prethodne dvije godine.

Izrael bez komentara

Fars je dodao da je prije tog hapšenja iranska obavještajna služba uočila baze Mosada “unutar teritorije jednog o zapadnih susjeda Irana”, koje su obučavale i pomagale ubicama.

Izrael nikada nije zvanično komentirao ta ubistva, ali su ih zapadni mediji, pozivajući se na izraelske obavještajne izvore, pripisali Mosadu.

U martu prošle godine američka TV mreža CBS je izvijestila da je administracija predsjednika SAD-a Baracka Obame vrišila pritisak na Izrael da obustavi ubistva.

Dopisnik mreže Dan Raviv, ekspert za izraelske obavještajne službe, izvijestio je da je Mosad “nekoliko godina vodio kampanju ubistava uperenu na najviše iranske nuklearne zvaničnike”.

“Svrha je bila da se uspori napredak koji je Iran postigao, a za koji Izrael sa sigurnošću osjeća da je usmjeren na proizvodnju nuklearnog oružja i da zaplaši obučene i obrazovane Irance da se ne pridruže nuklearnom programu te zemlje”, navedeno je u izvještaju CBS-a. Raviv je izvijestio da je najmanje pet nuklearnih naučnika ubijeno, mahom u eksploziji automobila bombi.

“Nevjerovatno je da izraelske ubice nikad nisu uhvaćene, očito zbog davno uspostavljenih sigurnih kuća unutar Irana, iako je nekoliko Iranaca koji su možda pomagali Mosadu uhapšeno i pogubljeno”, stoji u izvještaju američke mreže.

Navodi se da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu i prije pritiska Obamine administracije naredio Mosadu da prestane s ubistvima, jer nije više htio da rizikuje da se agenti “uhvate i objese,” prenio je izraelski list Haaretz.

Izvor: Agencije