Iran: Spremni smo za dijalog ako to Saudijska Arabija želi

'Nikada nismo zatvorili vrata dijalogu s našim susjedima', izjavio je Zarif. (EPA)

Iran je spreman na dijalog ukoliko i Saudijska Arabija bude spremna, izjavio je u srijedu iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, prenosi novinska agencija IRIB.

Napetosti su buknule između Irana i Saudijske Arabije, ljutih suparnika u borbi  za prevlast na Bliskom istoku, otkako je Rijad optužio Islamsku Republiku da je izvela napade u kojima je oštećeno šest naftnih tankera u Zaljevu, u navodima koje Teheran negira.

„Ukoliko Saudijska Arabija bude spremna na dijalog, mi smo uvijek spremni na dijalog s našim susjedima. Nikada nismo zatvorili vrata dijalogu s našim susjedima“, izjavio je Zarif.

Napadi na naftne tankere desili su se dok su Sjedinjene Američke Države, najveći saudijski saveznik, pooštrile sankcije Iranu u nastojanju da ga prinude na pregovore oko strožih limita na nuklearne aktivnosti i njegov program balističkih projektila, prenosi Fena.

‘Odlučan stav’

Saudijski krunski princ i de facto vladar zemlje, Mohammed bin Salman, pozvao je sredinom juna međunarodnu zajednicu da zauzme “odlučan stav” prema napadima na tankere, ali je kazao da njegovo kraljevstvo ne želi rat u regiji.

Zarif je također kazao da bi Iran mogao održati slične razgovore s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), bliskim saveznikom Saudijaca, rekavši da “ako oni promjene svoju politiku, to će biti veoma dobra prilika za dijalog”.

Iran je u utorak održao razgovore s UAE o sigurnosti na moru, u očiglednom nastojanju da se ublaže napetosti u Zaljevu, iako je zvaničnik UAE opisao razgovore kao rutinske i tehničke prirode, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije