Iran spreman za razgovore ako SAD ukine sankcije

Hassan Rouhani, Iran
Teheran nikada nije želio nuklearno oružje, rekao je Hassan Rouhani u televizijskom obraćanju naciji (AP)

Iran je spreman razgovarati sa Sjedinjenim Američkim Državama ako Washington ukine sankcije i vrati se nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, poručio je iranski predsjednik Hassan Rouhani.

“Uvijek smo vjerovali u razgovore. Ako ukinu sankcije, okončaju nametnuti ekonomski pritisak i vrate se sporazumu, spremni smo razgovarati s Amerikom danas, odmah sad i bilo gdje”, rekao je Rouhani, prenosi Reuters.

Između Teherana i Washingtona porasle su tenzije nakon što se američki predsjednik Donald Trump prošle godine povukao iz nuklearnog sporazuma Irana i šest svjetskih sila.

Rok za Evropsku uniju 60 dana

Potom je ponovo uveo sankcije toj zemlji, koje su, prema sporazumu, bile ukinute.

Nakon što je SAD izašao iz sporazuma i uveo nove sankcije Teheranu, Iran je odlučio povećati obogaćivanje uranija iznad limita dogovorenog sporazumom.

Iran traži da Evropska unija nađe načine da se sankcije SAD-a ublaže i ostvare obećanu ekonomsku pomoć.

U protivnom poručuje da posljednja šansa Evropi za spašavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine ističe za 60 dana. 

Zarifu odobrena američka viza

Ubrzo je stigla i reakcija iz Washingtona. Trumpova administracija tvrdi da je otvorena za pregovore s Iranom o dalekosežnijem sporazumu o nuklearnim i sigurnosnim pitanjima.

Agencija Reuters napominje kako je SAD, kao znak spremnosti na pregovore, odobrio vizu iranskom ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu.

Zarif bi ovih dana trebao prisustvovati sastanku Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Prema izvorima britanske agencije, s odlukom da se Zarifu izda viza složio se njegov američki kolega Mike Pompeo.

Da Zarifu viza nije odobrena, to bi se, kako navodi britanska agencija, moglo tumačiti kao signal da “SAD pokušava dodatno izolirati Iran i možda zatvoriti vrata diplomatije”.

Pompeo: Zarifovo kretanje bit će ograničeno

No, Pompeo je upozorio kako će Zarifovo kretanje biti “značajno ograničeno”.

On je za The Washington Post potvrdio da će Zarifu i ostalim članovima iranske delegacije, koji su stigli u New York u nedjelju, biti dopušteno kretanje između sjedišta UN-a i iranske misije, te obližnje rezidencije iranskog ambasadora u UN-u.

“Američki diplomati ne šetaju po Teheranu, i stoga ne vidimo nikakvog razloga da iranski diplomati slobodno hodaju ulicama New Yorka”, navode novine Pompeovu izjavu.

Izvor: Agencije