Iran: Sporazum između Izraela i Sudana je lažan

Sudan je treća arapska zemlja koja će u posljednje vrijeme normalizovati odnose sa Izraelom (EPA)

Sporazum o normalizaciji odnosa Sudana i Izraela, postignut uz posredstvo SAD-a, “lažan” je i osigruan “otkupninom”, saopštilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

“Platite dovoljno otkupnine, zatvorite oči na zločine nad Palestincima, tada ćete biti uklonjeni sa tzv. terorističke crne liste”, navelo je na Twitteru iransko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Tanjug.

“Lista je očigledno lažna kao i borba SAD-a protiv terorizma. Sramota”, navodi se na Twitteru.

Izrael i Sudan su se u petak dogovorili da preduzmu korake u cilju normalizacije odnosa uz posredovanje SAD-a.

Sudan je treća arapska zemlja koja će u posljednje vrijeme normalizovati odnose sa Izraelom, nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, koji su sporazum sa tom zemljom potpisali u Washingtonu 15. septembra.

‘Novo zabadanjem noža Palestincima’

Glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere rekao je u petak da je predsjednik Trump objavio da su se Sudan i Izrael saglasili da normaliziraju odnose.

“Predsjednik Trump objavio je da su se Sudan i Izrael saglasili da normaliziraju odnose, što je još jedan ogroman korak ka izgradnji mira na Bliskom istoku, nakon što se još jedna država pridružila sporazumu Abraham”, napisao je Deere na Twitteru.

Ranije je Trump obavijestio američki Kongres da će ukloniti Sudan sa liste država sponzora terorizma, nakon što je ta afrička zemlja prebacila 335 miliona dolara za američke žrtve u toj zemlji i njihove porodice.

Visoko pozicionirani zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Wasel Abu Yousef  odluku Sudana da preduzme korake ka normalizaciji odnosa sa Izraelom nazvao je “novim zabadanjem noža u leđa Palestincima”, a iste kritike Palestinci su uputili Bahreinu i UAE.

Izvor: Agencije