Iran se ne namjerava uključiti u utrku u naoružanju

Mohammad Javad Zarif: Iran se neće uključiti u utrku u naoružanju na Bliskom istoku (Reuters)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif rekao je da se Iran ne namjerava uključiti u utrku u naoružanju na Bliskom istoku i da neće započeti val kupovine oružja, uprkos isteku međunarodnog embarga.

Zarif je u utorak tokom obraćanja putem video linka na zasjedanju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) o situaciji u Zaljevu naglasio da su sigurnost, mir i stabilnost opcije koje se trebaju odabrati i da je to svima jasno.

Sa svoje strane, američka ambasadorica u Vijeću sigurnosti UN-a Kelly Craft rekla je da se njena zemlja ne slaže s ruskim prijedlogom o uspostavljanju sigurnosne konstrukcije Zaljeva.

Smatra da je rješenje za poboljšanje stabilnosti u regiji puno lakše, jer Vijeće sigurnosti jednostavno mora skupiti hrabrosti i pozvati Iran da ispunjava svoje međunarodne obveze.

Iranski nuklearni sporazum sa šest svjetskih sila postignut 2015. godine i Rezolucija 2231 koju je donijelo Vijeće sigurnosti UN-a predviđaju da se embargo na konvencionalno oružje Iranu, koje je Vijeće sigurnosti nametnulo ovoj zemlji u martu 2007. godine, ukida 18. oktobra 2020. godine.

Prema sporazumu, Iran će moći kupovati i prodavati konvencionalno oružje pet godina nakon potpisivanja sporazuma, odnosno 18. oktobra 2020., dok će embargo na iranske rakete i raketne programe biti ukinut osam godina od potpisivanja sporazuma, odnosno 2023. godine.

U nedjelju je američki državni sekretar Mike Pompeo upozorio države i pojedince da će svaka prodaja ili kupovina konvencionalnog oružja Iranu dovesti do sankcija, dok je Teheran saopćio da se UN-ova ograničenja na oružje nametnuta toj zemlji automatski ukidaju na osnovu iranskog nuklearnog sporazuma, i to 10 godina od njihovog stupanja na snagu.

Hatami upozorava da će svaka prijetnja njegovoj zemlji iz regije Zaljeva naići na jasan i direktan odgovor

Vojni ugovori

Sa svoje strane, ministar odbrane Irana Amir Hatami izjavio je za Al Jazeeru da je njegova zemlja spremna potpisati vojne i sigurnosne ugovore sa zaljevskim državama o stabilnosti u regiji, upozoravajući da će svaka izraelska prijetnja koja dolazi iz regije Zaljeva naići na jasan i direktan odgovor.

U vezi s tim, u zajedničkoj američko-saudijskoj izjavi koju je objavio američki State Department navodi se da su Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija potvrdile međusobnu predanost suzbijanju i odvraćanju prijetnje koju iranske aktivnosti predstavljaju za regionalnu sigurnost i prosperitet.

U saopćenju, objavljenom nakon sastanka ministara vanjskih poslova dvije zemlje, Mikea Pompea i princa Faisala bin Farhana Al Sauda, 14. ovog mjeseca, također se ističe da su dvije zemlje razgovarale o važnosti njihove saradnje u suzbijanju i odvraćanju zajedničkih prijetnji u regiji.

Izvor: Al Jazeera