Iran: Saudijska Arabija je izvor terorizma

U saopćenju se dodaje kako regija pati zbog pogrešne saudijske politike (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Irana u četvrtak je opisalo Saudijsku Arabiju kao izvor terorizma i ekstremizma, dodavši kako se Rijad uvijek trudi da prikrije ovu činjenicu, prenosi Al Jazeera na arapskom jeziku.

Ovo Ministarstvo je u saopćenju navelo kako su nedavne optužbe saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza na račun Teherana pred UN-om rezultat stalnih vojnih i političkih poraza u Jemenu, kao i pokušaj odbacivanja odgovornosti za, kako navode, vojne zločine počinjene od strane Saudijske Arabije nad jemenskim ženama i djecom.

U saopćenju se dodaje kako regija pati zbog pogrešne saudijske politike, a posebno se ističe kako je zvanični Rijad platio milijarde dolara Sjedinjenim Američkim Državama, te da čini napore kako bi ojačao odnose sa Izraelom sve zbog slabljenja svoje regionalne pozicije.

Rakete i dronovi

Kralj Salman bin Abdulaziz je kazao kako je Kraljevstvo pružilo ruku Iranu zbog mira i radilo na pozitivnom građenju odnosa, ali je iranski režim napao saudijska naftna postrojenja prošle godine.

U jučerašnjem obraćanju videolinkom Generalnoj skupštini UN-a povodom 75 godina ovog tijela, on je kazao kako iranski režim nastavlja napadati Saudijsku Arabiju balističkim projektilima i dronovima, te pozvao na čvrst međunarodni stav koji bi se spriječio Iran u razvoju oružja i sponzoriranju terorizma.

Saudijski suveren je pozvao na mirni suživot i solidarnost država svijeta i njihovih naroda kako bi se suočili sa zajedničkim izazovima, dodavši kako bliskoistočna regija pati zbog sigurnosnih izazova.

Izvor: Al Jazeera