Iran šalje ratne brodove u Atlantski okean

Iranska mornarica posljednjih godina povećala je svoj doseg slanjem plovila u Indijski okean i Adenski zaljev (EPA)

Iranska mornarica poslat će u martu ratne brodove u Atlantski okean, izjavio je u petak glavni zapovjednik mornarice, u želji da se Iran operativnim dosegom približi teritoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Prisutnost američkih nosača aviona u Zaljevu Teheran smatra sigurnosnim problemom, a slanjem svoje mornarice blizu američkih voda želi odgovoriti na tu prijetnju.

“Svojom stalnom prisutnošću u međunarodnim vodama iranske pomorske snage žele provesti zapovijedi vrhovnog zapovjednika vojnih snaga [ajatolaha Alija Khameneija], mahati zastavom Islamske Republike Iran, suprotstaviti se iranofobnim zavjerama te osigurati transportne rute”, rekao je iranski kontraadmiral Touraj Hassani.

I razarač Sahand na Atlantiku

Flotila će se zaputiti prema Atlantiku početkom iranske nove godine, odnosno početkom marta, rekao je Hassani.

Dodao je da će novi razarač Sahand biti jedan od ratnih brodova koji će stići na Atlantik, prenosi Hina.

Iranska mornarica posljednjih godina povećala je svoj doseg slanjem plovila u Indijski okean i Adenski zaljev kako bi zaštitili iranske brodove od somalijskih pirata.

Zaoštravanje odnosa između Irana i SAD-a uslijedilo je nakon što je američki predsjednik Donald Trump izašao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom u maju prošle godine te iznova nametnuo sankcije.

Izvor: Agencije