Iran: SAD se fokusira ne ekonomski konflikt zbog straha od rata

Iran je ove sedmice probio limite zaliha obogaćenog uranija postavljene sporazumom (Reuters)

Komandant iranske Revolucionarne garde, general Hossein Salami, izjavio je da je SAD zabrinut zbog mogućnosti rata s Teheranom te zbog toga ulazi u ekonomski konflikt.

On je rekao da je Iran “u potpunosti zatvorio put za neprijatelja” u vojnoj sferi, prenosi agencija Fars.

“U trenutnoj situaciji, neprijatelji su ti koji su zabrinuti zbog izbijanja rata i ova briga je očigledna u njihovom ponašanju… U trenutnoj situaciji, ekonomski rat je glavni teren za neprijatelja da se suoči s nama”, kazao je Salami.

Iran je ove sedmice probio limite zaliha obogaćenog uranija postavljene sporazumom i najavio da će do nedjelje povećati obogaćivanje do nivoa koji bi omogućio stvaranje nuklearnog oružja ukoliko Evropa ne ponudi novi sporazum, prenosi Associated Press.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je Evropu da će Teheran poduzeti “naredni korak” u probijanju limita svog procesa obogaćivanja uranija počevši od nastupajuće nedjelje.

 

Stoga su Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Evropska unija, kao potpisnice iranskog nuklearnog sporazuma, pozvale vlasti u Teheranu da odustanu od namjere prekoračenja količine obogaćenog uranija koja je dogovorena 2015. godine.

Oglasio se i američki predsjednik Donald Trump, koji je rekao da se Iran “igra vatrom”.

Napetosti između Washingtona i Teherana povećale su se od kako je Trump prošle godine izvukao Washington iz sporazuma i zatražio zabranu svih međunarodnih prodaja iranske nafte.

Washington, također, okrivljuje Iran za napade na naftne tankere u Zaljevu, što Teheran negira.

Evropski potpisnici sporazuma nastojali su povući dva dugogodišnja neprijatelja iz direktnog sučeljavanja, bojeći se da bi pogreška mogla dovesti do rata.

Izvor: Agencije