Iran: SAD će snositi odgovornost za posljedice napada

Protivavionske rakete iznad Damaska (Reuters)

Ministarstvo vanjskih poslova Irana osudilo je danas napade na Siriju, koji su protekle noći izvedeni na čelu sa SAD-om, upozorivši da će Washington i njegovi saveznici snositi odgovornost za posljedice u regiji i šire, javljaju iranski državni mediji.

“Bez sumnje, SAD i njihovi saveznici, koji su poduzeli vojnu akciju protiv Sirije, uprkos odsustvu bilo kakvog dokaza, snosiće odgovornost za regionalne i transregionalne posljedice ovog rizičnog poduhvata”, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Kako ističe Ministarstvo, “Iran se protivi upotrebi hemijskog oružja na bazi vjerskih, pravnih i etičkih standarda, dok u isto vrijeme snažno osuđuje upotrebu takvog oružja kao opravdanje za agresiju na jednu suverenu državu”.

Iran je saveznik sirijskog predsjednika Bashara al-Assada protiv pobunjenika od početka sukoba u Siriji, podsjeća britanska agencija.

Analitičar Hossein Sheikholeslam, bivši iranski ambasador u Damasku, rekao je državnoj televiziji da će noćas izvedeni napadi pomoći da se Sirijci ujedine iza vlade i da će stabilizovati sirijsku vladu.

Pogođena zračna baza

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska noćas su izvele zračne udare na Siriju, u kojim je pogođena i zračna baza zapadno od Damaska, u blizini granice sa Libanom.

Napad je pogodio i vojni depo u istočnom Kalamunu, sjeverozapadno od Damaska, lokaciju u Masjafu 170 kilometara sjeverno od prijestolnice.

Sirijski mediji su javili da je pogođen naučno-istraživački centar u Damasku za koji Pentagon tvrdi da je korišten za razvijanje i proizvodnju hemijskog i biološkog oružja, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije