Oglasi

Iran razvio sopstveni sistem protuzračne odbrane

Navodi se da je sistem '15. hordada' operativan za manje od pet minuta.
Kako tvrde Iranci, sistem je u stanju da istovremeno presretne i djeluje protiv šest metaEPA - Ilustracija

Ministarstvo odbrane Irana predstavilo je sistem protivzračne odbrane (PVO) domaće proizvodnje, objavljeno je na sajtu iranske agencije Mer.

Navodi se da je PVO sistem koji naziv „15. hordada“ (hordad je treći mjesec u iranskom kalendaru) predat na upotrebu snagama protivzračne odbrane iranske vojske na ceremoniji kojoj je prisustvovao ministar odbrane Irana brigadni general Amir Hatami.

Hatami je izjavio da je ovaj PVO sistem koji su „osmislili i razvili domaći stručnjaci u stanju da istovremeno presretne i djeluje protiv šest meta“.

Presretanje aviona i dronova

„On također može da postane operativan za manje od pet minuta“, kazao je Hatami.

Navodi se da novi sistem, koji koristi rakete „Sayad-3“ iranske proizvodnje, može da uoči borbene avione i dronove koji se nalaze u rasponu od 150 kilometara i presretne ih na 120 kilometara razdaljine, a također može da presretne mete koje koriste stealth tehnologiju na daljini od 85 kilometara i unište ih na razdaljini od 45 kilometara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.