Iran pustio u pogon pet faza gasnog polja Južni Fars

Južni Fars, u vlasništvu Irana i Katara, najveće je nalazište gasa na svijetu (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani u nedjelju je pustio u pogon pet faza gasnog polja Južni Fars u Perzijskom zaljevu, u koje je u zadnjih 12-ak godina uloženo 20 milijardi američkih dolara, objavili su iranski mediji.

Puštanjem u pogon faza 17, 18, 19, 20 i 21 Iran će povećati proizvodnju i dostići Katar, ističu iranski dužnosnici.

Južni Fars, u vlasništvu Irana i Katara, najveće je nalazište gasa na svijetu.

“Naša proizvodnja je dosegla 575 miliona prostornih metara gasa na dan”, rekao je Rouhani.

Ukupna iranska proizvodnja gasa iznosi 885 miliona prostornih metara gasa na dan, po službenim podacima.

“Pod punim sankcijama, uz pomoć iranskih inženjera i radnika, uspjeli smo zadnjih godina razviti 11 faza Južnog Farsa”, koji ih ima ukupno 21, rekao je iranski ministar za naftu Bijan Namadar Zanganeh.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu

Iran posjeduje druge najveće rezerve gasa na svijetu nakon Rusije i četvrte svjetske rezerve nafte.

Francuska tvrtka Total potpisala je u novembru predugovor o razvoju faze 11 gasnog polja u vrijednosti od 4,8 milijardi dolara, ali još čeka “konačnu odluku” SAD-a o Iranu kako bi konkretizirala svoje projekte u toj zemlji.

Od dolaska Donalda Trumpa na vlast očekuje se promjena američke politike prema Iranu. SAD je Iranu već nametnuo nove sankcije zbog njegovog balističkog programa i kršenja ljudskih prava.

No, međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu sklopljen u julu 2015. omogućio je da se u januaru 2016. ukine dio međunarodnih sankcija Teheranu.

Iran je uspio povećati proizvodnju nafte na 3,9 miliona barela na dan s prethodnih 2,6 miliona barela i više nego udvostručiti izvoz nafte.

Teheran nastoji privući i velike međunarodne kompanije za razvoj svojg energetskog sektora.

Početkom januara Teheran je izabrao 29 evropskih i azijskih kompanija da sudjeluju na natječajima za razvoj njegovih naftnih i gasnih polja.

Izvor: Agencije