Iran: Punom snagom nastavljamo raketni program

AP je prenio da je Bijela kuća saopćila da će predsjednik SAD-a Trump potpisati paket sankcija Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji (Arhiva)

Iran je osudio nove sankcije protiv te zemlje koje je usvojio Kongres SAD-a zbog iranskog raketnog programa čiji je nastavak Teheran danas obećao, prenosi AFP.

“Punom snagom ćemo nastaviti naš raketni program. Osuđujemo neprijateljsko i neprihvatljivo djelovanje”, kazao je za iranski državni medijski servis IRIB glasnogovornik tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova Bahram Ghasemi.

AP je prenio da je Bijela kuća sinoć saopćila da će predsjednik SAD-a Donald Trump potpisati paket sankcija Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji koji su velikom većinom glasova usvojila oba doma američkog Kongresa.

Rouhanijevo upozorenje

Prijedlog novih sankcija dobio je podršku republikanaca i demokrata u Senatu, a usvojen je sa 98 glasova za i dva protiv. Prije toga sankcije su odobrene u Zastupničkom domu američkog Kongresa sa 419 glasova za i tri protiv.

Uoči glasanja u Kongresu Trump je imao primjedbe na uvođenje novih sankcija Rusiji. Iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je ranije kako će Iran odgovoriti na sankcije SAD-a.

Iran je nedavno testirao svemirski lanser pod nazivom Simorgh, koji se može koristiti za slanje satelita u svemir.

Izvor: Agencije