Iran protiv međunarodne koalicije u Zaljevu

Iran je zauzeo tanker sa britanskom zastavom u Hormuškom zaljevu što mnogi tumače odmazdom za sličan potez kod Gibraltara (AFP)

Visokopozicionirani iranski zvaničnici upozorili su kako su protiv formiranja međunarodne koalicije za zaštitu brodova u Zaljevu, a prvi potpredsjednik države kazao je kako bi taj potez samo donio nesigurnost u regiju.

Ovo je odgovor Teherana nakon što su Italija, Danska, Holandija i Francuska podržale britanski prijedlog za formiranje evropske pomorske sile nakon što je Iran zauzeo tanker sa britanskom zastavom u Hormuškom zaljevu što mnogi tumače odmazdom za sličan potez kod Gibraltara.

Odnosi Velike Britanije i Irana su veoma napeti otkako su britanske vlasti preuzele iranski tanker ranije ovog mjeseca kod Gibraltara pod sumnjom da prevozi naftu Siriji i tako krši EU sankcije.

Iran optužuje Veliku Britaniju da djeluje u ime SAD-a i traži hitno oslobađanje broda.

U utorak je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif čestitao Borisu Johnsonu koji postaje novi premijer, u vrijeme diplomatske borbe dvije države.

„Iran ne želi sukob, no mi imamo 1.500 milja obale u Zaljevu. To su naše vode i mi ćemo ih zaštititi“, objavio je Zarif na Twitteru.

Važnost moreuza

Novinarka Al Jazeere Dorsa Jabbari iz iranske prijestolnice Teherana javlja kako stavove Zarifa dijele mnogi zvaničnici.

„Čuli smo prvog potpredsjednika Irana Eshaqa Jahangirija koji je također kazao kako je potpuno nepotrebno formirati međunarodne koalicione snage da patroliraju vodama Hormuškog moreuza i čuvaju brodove tamo“, rekla je Jabbari.

„Dodao je kako je Iran sposoban osigurati te brodove, te kako je na Iranu i državama regije da čuvaju sigurnost njihovih voda.“

Abbas Araqchi, Zarifov zamjenik, u utorak je istakao kako će Teheran pojačati sigurnost Hormuškog zaljeva i neće dozvoliti bilo kakve poremećaje plovidbe brodova u vitalnom putu nafte.

Istupi iranskih zvaničnika dolaze i nakon što su regionalni rivali ove države, naročito Saudijska Arabija, zatražili vojno prisustvo Zapada u regiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije