Iran: Prodali smo naftu sa spornog tankera

Iranski tanker je pušten sredinom augusta iz Gibraltara poslije pet sedmica zadržavanja jer se sumnjalo da prevozi iransku naftu u Siriju (EPA)

Iran je prodao naftu s tankera koji je, nakon što su brod nekoliko sedmica u zatočeništvu držali britanski marinci, oslobodio Gibraltar a vlasnik tankera odlučit će koja je iduća destinacija, rekao je glasnogovornik iranske vlade, prenosi novinska agencija IRIB.

Glasnogovornik nije rekao ko je kupio naftu.

Nakon što je Gibraltar oslobodio tanker Adrian Darya 18. augusta, SAD je rekao da će poduzeti sve potrebne mjere kako bi spriječio tanker u dostavljanju nafte Siriji, što je izvorno bio razlog za zapljenu broda, jer je dostavljanje nafte Siriji protivno međunarodnim sankcijama.

“Islamska Republika Iran prodala je naftu s broda i sada će vlasnik i kupac nafte odlučiti o destinaciji teretnog broda”, rekao je glasnogovornik Ali Rabiei.

Posljednji podaci Agencije za evidentiranje plovidbi pokazali su da iranski tanker koji se nalazi u centru sukoba Washingtona i Teherana više nije na putu prema Turskoj.

Trenutna lokacija tankera je južno od grčkog kopna, a zapadno od otoka Krit, prenosi Reuters.

Kako se navodi, tanker koji prevozi naftu, za koju Sjedinjene Američke Države smatraju da je namijenjena “teroristima” u Siriji, ranije se kretao ka luci Kalamata u južnoj Grčkoj, ali je Atina poručila da mu neće dopustiti da pristane.

Zahtjev SAD-a

Podaci su pokazivali da brod Adrian Darya plovi ka južnoj turskoj luci Mersin, ali je u ponedjeljak saopćeno da nije na putu ka tom odredištu.

Iranski tanker je pušten sredinom augusta iz Gibraltara poslije pet sedmica zadržavanja jer se sumnjalo da prevozi iransku naftu u Siriju čime se krše sankcije Evropske unije.

Sjedinjene Američke Države su tražile od zemalja u regiji da ne dozvole pristanjanje tom brodu u svoje luke.

Izvor: Agencije