Iran: Prodaja nuklearne tehnologije S. Arabiji je američko licemjerje

Mohammad Javad Zarif
Mohammad Javad Zarif ističe kako Iran ne želi sukobljavanje, ali da neće odustati od odbrane (Reuters)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif tvrdi da je američka prodaja nuklearne tehnologije Saudijskoj Arabiji predstavlja licemjerje Washingtona.

„Prvo raskomadani novinar, a sada je raskrinkana i nezakonita prodaja nuklearne tehnologije Saudijskoj Arabiji“, napisao je na Twitteru Zarif, aludirajući na ubistvo novinara Washington Posta Jamala Khashoggija 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska Arabija dugo je negirala da je Khashoggi ubijen unutar zgrade konzulata, da bi na kraju priznala da se zločin desio u njoj. No, Rijad ostaje pri tvrdnji da je Khashoggijevo ubistvo izvela odmetnuta grupa, te da saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman nije znao za operaciju.

Zarif je reagovao na izvještaj Kongresa SAD-a da administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa zaobilazi Kongres kako bi prodavala američke nuklearne elektrane Saudijskoj Arabiji, uprkos zabrinutosti da bi taj potez prekršio zakon SAD-a koji štiti od transfera tehnologija.

‘Tenzije na maksimumu’

Sigurnosni analitičari se brinu da bi tehnologija omogućila Saudijskoj Arabiji da u budućnosti proizvodi nuklearno oružje, čime bi se potencijalno doprinijelo utrci u naoružanju na Bliskom istoku.

Američki zakonodavci su zabrinuti za stabilnosti saudijskog čelništva pod Bin Salmanom zbog ubistva Khashoggija i rata u Jemenu.

Danas, iranski predsjednik Hassan Rouhani istakao je da su tenzije između Teherana i Washingtona došle na nivo maksimuma, kakav se u odnosima dvije zemlje nije vidio već decenijama.

„Borba između Irana i Amerike je trenutno na maksimumu. Amerika je protiv nas vrbovala sve svoje snage“, rekao je Rouhani.

Izvor: Agencije