Iran privremeno oslobodio Britanku Aras Amiri

Aras Amiri je optužena da se bavila špijuniranjem 'kulturnih aktivnostu u Iranu' (Reuters)

Iranske vlasti su privremeno pustile iz zatvora britansku državljanku Aras Amiri, objavio je u četvrtak na svom Twitter nalogu Daren Nair, direktor upravnog odbora britanske podružnice Amnesty Internationala.

“Britanka i stanovnica Londona Aras Amiri, koja je nepravično zatvorena u iranskom zatvoru Evin od 2018. godine s Nazanin Zaghari-Ratcliffe, privremeno je puštena na slobodu. Iranske vlasti moraju  joj odobriti da se vrati u London, svome vjereniku”, napisao je Nair, prenosi Tanjug.

Kazna zbog špijunaže

Vrhovni sud Irana je prošle godine potvrdio desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog špijunaže Aras Amiri, službenici Britanskog vijeća, koja je 2018. godine uhapšena dok je bila u posjeti svojoj porodici.

Poslije hapšenja 2018. godine, iranski sud je osudio Amiri i još jednu ženu, Nazanin Zaghari-Ratcliffe, po optužbi za ugrožavanje sigurnosti i špijunažu, između ostalog, i u korist izraelske službe sigurnosti Mosad.

Tadašnji predstavnik iranskog suda Gholam-Hossein Esmaili je na državnoj televiziji optužio Amiri da se bavila špijuniranjem “kulturnih aktivnostu u Iranu”.

Izvor: Agencije