Iran prijeti povlačenjem iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja

Iran, Nafta, Tanker
SAD je stavio na 'crnu listu' mrežu firmi, brodova i pojedinaca koji navodno opskrbljuju Siriju naftom (EPA)

Zvanični Teheran zaprijetio je u nedjelju povlačenjem iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT) ukoliko SAD pojača sankcije.

“Izbori Islamske Republike su brojni, a vlasti ih razmatraju. Izlazak iz NPT je jedan od njih”, izjavio je ministar vanjskih poslova Irana Mohammed Javad Zarif, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Agencija podsjeća da je Iran i u prošlosti prijetio izlaskom iz NPT-a, pogotovo nakon što je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa donijela odluku da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine.

Ranije ovog mjeseca, SAD je stavio iransku elitnu Revolucionarnu gardu (IRGC) na listu terorističkih organizacija.

Američko stavljanje IRGC-a na crnu listu prvi je slučaj u povijesti da neka zemlja vojsku neke druge zemlje proglasi terorističkom organizacijom.

Zarif: ‘Razborit’ odgovor na politiku SAD-a

Povodom toga, načelnik glavnog stožera Irana priopćio je da SAD nije izmjenio svoj stav prema Revolucionarnoj gardi.

“Američki ratni brodovi su u obvezi odgovoriti na pozive Revolucionarne garde kada prolaze kroz Hormuški tjesnac i do jučer su pratili procedure, ne vidimo nikakvu promjenu u njihovom ponašanju”, rekao je načelnik glavnog stožera, general-major Mohammad Bagheri.

Ranije je iranski šef diplomacije Zarif rekao da će Iran “razborito” odgovoriti na ono što smatra opasnom politikom SAD-a.

Rekao je da će, primjerice, Iran i dalje dopuštati prolazak američkih ratnih brodova kroz Hormuški tjesnac, najvažniju svjetsku naftnu prometnu arteriju, unatoč američkim nastojanjima da se u potpunosti spriječi iranski izvoz nafte.

Sjedinjene Američke Države zatražile su potpunu obustavu prodaje iranske nafte velikim uvoznicima poput Kine i Indije, koje su dosad bile izuzete od sankcija.

Cilj je Iranu oduzeti temeljni izvor prihoda

Taj potez znači da kupci moraju prestati kupovati naftu do svibnja ili se suočiti sa sankcijama, rečeno je iz Bijele kuće.

Cilj je da se “iranski izvoz nafte dovede do nule” i da se Teheranu oduzme “njegov temeljni izvor prihoda”. 

Bijela kuća je priopćila da SAD, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati rade na tome da “osiguraju zalihe koje će zamijeniti iransku naftu uklonjenu sa tržišta”. 

Washington je uveo sankcije na iransku naftu u studenom prošle godine, šest mjeseci nakon što je Trump povukao SAD iz svjetskog nuklearnog sporazuma s Iranom. 

Iran je odbacio nove sankcije, rekavši da su “ilegalne” i optužio SAD za “ekonomski terorizam”. 

Izvor: Agencije