Iran prijeti povlačenjem iz nuklearnog sporazuma

Trump je odustao od napada na iranske ciljeve 'jer bi u njima poginulo 150 ljudi' (Reuters)

Šef iranske diplomatije Mohammad Javad Zarif izjavio je da bi se Islamska Republika mogla povući iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu ukoliko u okvirima sporazuma ne mogne zadovoljiti ekonomske interese.

“Evropska unija i druge zemlje, koje su ostale pri sporazumu, dobro znaju da ni Iran neće poštivati sporazum ako ne zadovolji svoje ekonomske potrebe”, kazao je on za Novinsku agenciju iranskog parlamenta – ICNA, prenosi Anadolija.

Zarif je, također, rekao kako se evropske zemlje muče u pregovorima o zemlji u kojoj će biti sjedište Kanala za specijalne namjene – SPV, mehanizma finansijskih tokova kojeg su zemlje EU-a dogovorile za izbjegavanje američkih sankcija Iranu.

Teheran ima spremne i druge načine

On je kazao da nitjedna ponuđena zemlja nije prihvatila tu ulogu, a poručio je da Iran ima spremne i druge načine da zadovolji nacionalne interese.

Sporazum o iranskom nuklearnom pitanju su 2015. godine potpisale delegacije Irana i grupe P5+1, odnosno delegacije pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina) i Njemačke.

Američki predsjednik Donald Trump je povukao SAD iz sporazuma i obnovio sankcije Iranu.

Preostali potpisnici najavili su da će s Iranom realizirati sporazum.

Izvor: Agencije