Oglasi

Iran prijeti povlačenjem iz nuklearnog sporazuma

Teheran neće poštivati sporazum ako ne zadovolji svoje ekonomske potrebe, kaže šef diplomatije Islamske Republike.
Trump je odustao od napada na iranske ciljeve 'jer bi u njima poginulo 150 ljudi'Reuters

Šef iranske diplomatije Mohammad Javad Zarif izjavio je da bi se Islamska Republika mogla povući iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu ukoliko u okvirima sporazuma ne mogne zadovoljiti ekonomske interese.

"Evropska unija i druge zemlje, koje su ostale pri sporazumu, dobro znaju da ni Iran neće poštivati sporazum ako ne zadovolji svoje ekonomske potrebe", kazao je on za Novinsku agenciju iranskog parlamenta - ICNA, prenosi Anadolija.

Zarif je, također, rekao kako se evropske zemlje muče u pregovorima o zemlji u kojoj će biti sjedište Kanala za specijalne namjene - SPV, mehanizma finansijskih tokova kojeg su zemlje EU-a dogovorile za izbjegavanje američkih sankcija Iranu.

Teheran ima spremne i druge načine

On je kazao da nitjedna ponuđena zemlja nije prihvatila tu ulogu, a poručio je da Iran ima spremne i druge načine da zadovolji nacionalne interese.

Sporazum o iranskom nuklearnom pitanju su 2015. godine potpisale delegacije Irana i grupe P5+1, odnosno delegacije pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina) i Njemačke.

Američki predsjednik Donald Trump je povukao SAD iz sporazuma i obnovio sankcije Iranu.

Preostali potpisnici najavili su da će s Iranom realizirati sporazum.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.