Iran prešao dozvoljene granice obogaćenog uranija

Iran je zaprijetio da bi nakon 7. jula mogao početi postupak proizvodnje uranija veće čistoće od one koju dopušta sporazum (AP)

Iran je prekršio uvjete nuklaernog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. godine, prešavši granicu dozvoljene količine obogaćenog uranija, koju, prema sporazumu, može imati u zalihama, izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Mohammed Javad Zarif.

Zalihe Teherana prešle su granicu od dozvoljenih 300 kilograma, rekao je anonimni “informirani izvor”, prenosi agencija ISNA.

Tenzije u Zaljevu porasle su od kako se SAD jednostrano povukao iz sporazuma prošle godine i nametnuo sankcije Iranu.

Trump opozvao zračne udare

Iranski zvaničnici su upozorili da će Teheran preći dozvoljene granice, rekavši da ostale potpisnice sporazuma – Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Kina i Rusija – nisu dovoljno uradile da zaštite Iran od ekonomskih sankcija SAD-a.

Washington je sredinom juna u posljednji trenutak opozvao zračne udare na ciljeve u Iranu.

Uporni pregovori koji su trebali uvjeriti Iran da ne prekrši postavljena ograničenja u raspolaganju nuklearnom tehnologijom u petak su se našli pred propašću, nakon što su iranski zvaničnici upozorili da njihovi zahtjevi nisu ispunjeni i kako je Washington odbio pozive iz Evrope da smekša svoje sankcije Teheranu kako bi se stvorili uvjeti za nastavak razgovora.

Drugi rok ističe 7. jula

Evropske diplomate su tada ocijenile kako je Iran na putu da u narednim danima pređe prag dopuštene proizvodnje obogaćenog uranija definiranog nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama.

Iran je posljednjih sedmica postavio nekoliko rokova za dogovor, zaprijetivši kako će, u slučaju da toga ne bude, odustati od ograničenja definiranih nuklearnim sporazumom.

Prvi takav rok istekao je u četvrtak, a iz Teherana su najavili kako bi nakon toga mogli povećati svoju proizvodnju obogaćenog uranija.

Drugi rok ističe 7. jula, a nakon toga bi u Iranu mogli početi postupak proizvodnje uranija veće čistoće od one koju dopušta sporazum.

Izvor: Agencije