Iran predstavio novi balistički projektil dometa 1.000 kilometara

Iran ne želi pregovarati o svom programu projektila (Arhiva)

Čuvari Islamske revolucije su predstavili „novi balistički projektil“ dometa 1.000 kilometara, objavila je novinska agencija te ideološke vojske Irana.

Novi projektil nazvan „Dezfoul“ je najnoviji model Zolfaghara, koji je imao domet 700 kilometara, rekao je brigadni general Amirali Hajizadeh, zapovjednik zračnosvemirskih snaga Čuvara revolucije, prenosi agencija Sepah.

Iran je prošle subote najavio da je „uspješno testirao krstareći projektil Hoveizeh“, dometa većeg od 1.350 km, što je objavljeno na 40. godišnjicu Islamske revolucije.

Novi projektil su potom predstavili Hajizadeh i zapovjednik Čuvara revolucije general Mohamed Ali Jaafari u fabrici za proizvodnju projektila čiji položaj agencija Sepah nije otkrila.

Program odbrambenog karaktera

Balistički programi Islamske revolucije zabrinjavaju Zapad koji optužuje Iran da želi povećati domet svojih projektila i destabilizirati Bliski istok, a zabrinut je i Izrael, zakleti neprijatelj Teherana.

Iran ponavlja da je njegov program projektila povezan s nacionalnom sigurnosti i da je isključivo odbrambenog karaktera, pa se o njemu ne može pregovarati.

Krajem januara, francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian zaprijetio je Iranu sankcijama ako ne odustane od proizvodnje projektila.

Izvor: Agencije