Iran predstavio ‘dron samoubicu’

Nedavno su Čuvari revolucije predstavili dron za napad, proizveden po modelu američke bespilotne letjelice (EPA)

Iran je razvio “samoubilački dron” dometa 1.000 kilometara, koji se može koristiti u misijama nadzora i napada na kopnu i moru, objavila je novinska agencija Tasnim, bliska iranskoj elitnoj vojsci Čuvarima revolucije.

Taj dron, koji može transportirati eksplozivno punjenje, ali ne može biti opremljen raketama, ima sofisticirane kamere i kapacitet da leteći noću pogodi mete na kopnu i moru, prema agenciji Tasnim, koja je objavila slike ove naprave na zemlji.

Agencija navodi da se bespilotna letjelica, koju pokreću dva mala propelera, “može sudariti s metom i uništiti je bilo da je riječ o brodu ili zapovjednom središtu na kopnu”.

Drugi predstavljeni dron

Dron može letjeti 250 kilometara na sat, kao i 900 metara uvis i 50 centimetara iznad mora, što mu daje snagu da pogodi ratni brod.

Nedavno su Čuvari revolucije predstavili dron za napad nazvan “Saegheh” (“munja” na perzijskom jeziku), proizveden po modelu američke bespilotne letjelice koju je Iran presreo krajem 2011. godine i čije je snimke objavio, naveo je AFP.

Vijest o dronu samoubojici objavljena je u trenutku kada su iranske snage imale niz “napetih” susreta s američkom mornaricom, prenosi AP.

Izvor: Agencije