Iran pozvao međunarodnu zajednicu da se odupre tiraniji SAD-a

Američki predstavnik u UN-u tvrdi da je Iran posljednjih dana izazvao pravu regionalnu nestabilnost (Anadolija)

Iranski veleposlanik pri UN-u Majid Takht Ravanchi poručuje da se nuklearni sporazum s Teheranom, kao multilateralni sporazum, ne može samo jednostrano provoditi, javlja Anadolija.

Prema njegovim riječima, “Iran je i dalje krajnje odlučan zaštititi svoje interese od američkog ekonomskog terora i svih njegovih misterioznih intriga i planova”.

“Iran više ne može podnijeti sav teret kako bi sačuvao postojeći nuklearni sporazum, a ne bi ni trebao”, rekao je iranski veleposlanik u UN-u, Majid Takht Ravanchi u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a tokom rasprave o nuklearnom sporazumu.

Istaknuo je kako povlačanje Sjedinjenih Američkih Država iz sporazuma predstavlja evidentno kršenje rezolucija i odluka Vijeća sigurnosti UN-a.

Dodao je kako se cijela međunarodna zajednica mora oduprijeti tiraniji i kaosu koji provodi SAD.

“Sve dok budu nastavljene sankcije, od nikoga se ne može očekivati da vjeruje u istinski dijalog”, rekao je Ravanchi.

Cohenov odgovor

Zamjenik stalnog predstavnika SAD-a pri UN-u, Jonathan Cohen istaknuo je kako je Iran posljednjih dana izazvao pravu regionalnu nestabilnost.

“Iran prijeti međunarodnom brodarstvu i zračnom prostoru, nastavlja nasilje u Jemenu i pomaže širenje terorističkih grupa na Bliskom istoku”, kazao je Cohen, optužujući Teheran da krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Dodao je da su SAD ipak otvorene za dijalog s Iranom kako bi pregovarali o sporazumu koji će bolje služiti međunarodnom miru i sigurnosti.

“Međutim, u isto vrijeme, ne možemo mirno sjediti dok Iran izvodi napade na naše partnere u regiji i na brodove u Zaljevu, a ni Vijeće sigurnosti UN-a ne bi trebalo sve ovo mirno promatrati”, rekao je Cohen.

Evropske kritike i Washingtonu i Teheranu

Odgovorile su im europske zemlje članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje su u zajedničkoj izjavi kritizirale i ponašanje Washingtona prema nuklearnom ugovoru s Iranom, potpisanog u Beču 2015. godine, kao i najavu Teherana da će uskoro prestati ispunjavati neke svoje obveze, prenosi AFP.

“Očuvati [iranski nuklearni] ugovor i rezoluciju 2231 je važnije nego ikad”, odgovaraju u izjavi Poljska, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Estonija, koja 1. siječnja 2020. od Poljske preuzima predsjedanje Vijećem sigurnosti.

“Žao nam je što je SAD – nakon što se 8. svibnja 2018. povukao iz ugovora – ponovo uveo sankcije i poslije odbio primijeniti izuzeće na projekte koji su u skladu s ugovorom. Takve se odluke kose sa zadaćom ugovora i rezolucijom 2231”, navodi se u izjavi objavljenoj nakon sastanka Vijeća sigurnosti na kojemu se raspravljalo o provedbi nuklearnog ugovora s Iranom.

Izrazivši svoju “krajnju zabrinutost” zbog nedavne najave Teherana da će uskoro prestati ispunjavati neke svoje obveze, Europljani “odlučno pozivaju Iran da nastavi u cijelosti provoditi svoje ugovorne obveze i da ne poduzima mjere kako bi ih se oslobodio”.

Planiraju opet obogaćivati uran

Iran je objavio da će 7. srpnja prestati poštovati ograničenja na koja je pristao u vezi sa “stupnjem obogaćivanja uranija” (ugovorom je bilo ograničeno na 3,67 posto) i mogao bi nastaviti rad na projektu izgradnje teškovodnog reaktora u Araku koji je bio zaustavljen.

“Francuska, Njemačka i Velika Britanija, uz potporu Europske unije i drugih zemalja članica, trenutačno dovršavaju uvođenje Instexa – mehanizma koji treba olakšati legitimnu trgovinu s Iranom”, dodaje se u europskoj izjavi.

Iran optužuju da razvija projektile koji mogu nositi bojne nuklearne glave, ali Teheran tvrdi da je njihova namjena obrambena i konvencionalna.

Uz sve to, Iran sumnjiče da naoružava pobunjenu skupinu Husi u Jemenu i prenosi im obavještajne podatke. I to Teheran negira.

Trump planirao napad, pa odustao

Američki predsjednik Donald Trump je prošlog petka izjavio da je odustao od napada na iranske ciljeve jer bi u njima poginulo najmanje 150 ljudi, što je nazvao “nesrazmjernim” odgovorom na obaranje američke bespilotne letjelice prošlog tjedna.

Tenzije između Irana i SAD-a u porastu su od prošle godine i američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Odnosi su dodatno zategnuti nakon što je službeni Washington nedavno na popis terorističkih skupina uvrstio iranske oružane snage, odnosno Revolucionarnu gardu.

SAD je pojačao vojno prisustvo na Bliskom istoku, a prije dva tjedna iz Pentagona su najavili slanje dodatnih 1.000 vojnika u tu regiju, zbog “prijetnji” iz Irana.

Izvor: Agencije