Iran pozvao EU da ubrza napore na spašavanju nuklearnog sporazuma

Iran se uglavnom oslanja na vlastite kapacitete kako bi prevazišao nove američke sankcije (EPA)

Iran je saopćio u ponedjeljak da bi Evropa trebala ubrzati napore na spašavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine između Teherana i svjetskih sila, od kako ga je američki predsjednik Donald Trump napustio u maju.

“Evropljani i ostale potpisnice (Kina i Rusija) pokušavaju spasiti sporazum, ali je taj proces spor. Treba biti ubrzan. Iran se uglavnom oslanja na vlastite kapacitete kako bi prevazišao nove američke sankcije”, izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjhskih poslova Bahram Qasemi na konferenciji za novinare prenošenoj na državnoj televiziji.

Evropske države bore se da osiguraju da Iran dobije dovoljno ekonomskih poticaja kako bi ga uvjerile da ostane u sporazumu, iz koga su se Sjedinjene Američke Države povukle nakon što je Trump izjavio da je “duboko manjkav”.

Nove američke sankcije

Washington je uveo nove sankcije Iranu u augustu, uvodeći restrikcije u njegovoj trgovini zlatom i drugim dragocijenim metalima, nabavke u američkim dolarima i njegovoj automobilskoj  industriji.

Evopska unija poduzela je mjere na suprotstavljanju novim američkim sankcijama, uključujući i zabranu građanima EU-a da se povinuju sudskim odlukama vezanim za njihove akcije i da traže eventualne odštete od strana koje su se povukle iz ugovora zbog sankcija.

Evropske sile, Kina i Rusija tvrde da će učiniti više da ohrabre svoje kompanije da ostanu angažirane u Iranu.

Mogućnost američkih kaznenih mjera izgleda, međutim, dovoljno snažna da uvjeri evropske firme da se drže podalje od Irana, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije