Iran povećao domet balističkih raketa na 700 kilometara

Pentagon je pokrenuo dugo planirani kibernetički napad kako bi onesposobio iranske sisteme za lansiranje raketa (AP)

Iran je povećao domet svojih balističkih raketa kopno-more na 700 kilometara, otkrio je u utorak visoki dužnosnik iranske vojske, u vrijeme rasta tenzija oko naoružanja između Teherana i Washingtona, javlja Hina.

Američki predsjednik Donald Trump u maju je povukao svoju državu iz nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila, ustvrdivši kako on nije dobar jer ne uključuje ograničenje iranskog balističkog raketnog programa, te se ne bavi podrškom Teherana paravojskama u Siriji, Jemenu, Libanonu i Iraku.

Iran tvrdi da je raketni program isključivo u odbrambene svrhe, te je zaprijetio da će zaustaviti transport nafte kroz Hormuški tjesnac ako Washington pokuša zaustaviti iranski izvoz tog energenta.

“Uspjeli smo izraditi balističke rakete kopno-more koje mogu pogoditi bilo koje plovilo ili brod na udaljenosti do 700 kilometara”, istakao je ‎Amir Ali Hajizadeh, čelnik zračnih snaga Revolucionarne garde, prenosi iranska državna novinska agencija Fars.

Rizik od regionalnog sukoba

On nije dao detalje o prijašnjem dometu raketa.

Iran je 2008. godine pokazao raketu kopno-more, za koju je tvrdio da ima domet od 290 kilometara.

Posebni američki izaslanik za Iran Brian Hook u ponedjeljak je rekao kako raketni program Teherana podiže napetosti u Jemenu, Iraku i Siriji.

“Akumuliramo rizik od regionalnog sukoba ako ne učinimo više da spriječimo iransku raketnu proliferaciju na Bliskom istoku”, kazao je Hook. 

Izvor: Agencije