Iran potvrdio da je testirao balističke rakete

Iran je lansirao projektil Shahab-3, koji je preletio 965 kilometara i pao u pustinju u blizini Teherana, tvrdi američki zvaničnik (EPA)

Iran je ovih dana obavio testiranje balističkih raketa, a riječ je o “normalnim aktivnostima” za potrebe odbrane, potvrdio je neimenovani zvaničnik Generalštaba Irana, prenosi Anadolija.

Iranska novinska agencija Fars je, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika Generalštaba Irana, objavila kako je Iran potvrdio da je obavljeno testiranje balističkih raketa u okviru odbrambenih potreba.

“Iranska raketna snaga je u potpunosti odbrambena i nije usmjerena protiv bilo koje zemlje. Ona je odgovor na mogući napad na teritorijalni integritet Irana. Iranu za sopstvenu odbranu ne treba dozvola niti jedne svjetske sile. Štititi Iran je primarna dužnost države i oružanih snaga”, poručio je pomenuti zvaničnik.

Projektil nije prijetnja američkim bazama

Američki mediji prethodno su prenijeli riječi zvaničnika Pentagona koji je kazao kako je Iran s juga zemlje lansirao projektil Shahab-3, koji je preletio 965 kilometara i pao u pustinju u blizini Teherana.

Pomenuti zvaničnik ističe da projektil nije predstavljao prijetnju američkim bazama, ali da Iran ovakvim testiranjima namjerava unaprijediti preciznost i domet svojih projektila.

Drugi američki zvaničnik je kazao kako su svjesni da je lansirana raketa iz Irana, ali nije želio dodatno komentarisati.

Izvor: Agencije