Iran poslao SAD-u upozorenje o ograničenom napadu

Dron, Iran, SAD
Dan nakon obaranja drona Teheran je primio poruku od Donalda Trumpa preko Omana (EPA)

Visoki zapovjednik iranske elitne Revolucionarne garde i šef civilne obrane te zemlje Gholamreza Jalali izjavio je kako je SAD uputio upozorenje na ograničeni napad na Iran, nakon što su vlasti u Teheranu naredile rušenje američke bespilotne letjelice u Zaljevu.

To je u nedjelju objavila iranska agencija Fars, prenosi Reuters.

“Nakon rušenja drona, koji je izvršio upad, SAD nam je putem diplomatskih posrednika poručio da želi izvesti ograničenu operaciju. Ali, odgovor Irana bio je da svaku operaciju smatramo početkom rata”, kazao je Jalali, kako prenosi Tanjug.

Agencija Reuters podsjeća da su iranski dužnosnici 21. lipnja, dan nakon rušenja drona, izjavili toj agenciji kako je Teheran primio poruku od predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, putem Omana kao posrednika, o tome da slijedi američki napad.

Pojačane tenzije u Zaljevu

Od napada je, prema informacijama New York Timesa, Bijela kuća odustala kada su zrakoplovi već bili u zraku.

Trump je izjavio da je odustao od napada na iranske ciljeve jer bi u njima poginulo 150 ljudi, što je nazvao “nesrazmjernim” odgovorom na obaranje američke bespilotne letjelice.

Tenzije između Irana i SAD-a u porastu su od prošle godine i američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Odnosi su dodatno zategnuti nakon što je službeni Washington nedavno na listu terorističkih skupina uvrstio iranske oružane snage, odnosno Revolucionarnu gardu.

Izvor: Agencije