Iran poručio SAD-u: Prekinite nasilje nad vlastitim narodom

Mousavi: Poručujemo američkom narodu kako je svijet čuo njihov poklik protiv opresije. Svijet je uz vas (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Irana pozvalo je Sjedinjene Američke Države da „obustave nasilje“ nad svojim vlastitim narodom u vrijeme velikih protesta u SAD-u nakon što je policija u Minneapolisu ubila jednog Afroamerikanca, piše Al Jazeera English pozivajući se na agencije.

„Poručujemo američkom narodu kako je svijet čuo njihov poklik protiv opresije. Svijet je uz vas. A američkim zvaničnicima i policiji kažemo: Prestanite sa nasiljem nad vlastitim narodom i pustite ga da diše“, kazao je glasnogovornik ministarstva Abbas Mousavi.

Deseci hiljada osoba protestiraju na ulicama širom SAD-a proteklih dana kako bi iskazali protest protiv policijske brutalnosti i zahtijevaju oštrije optružbe za ubistvo u prvom stepenu, kao i dodatna hapšenja zbog smrti Georgea Floyda 25. maja prilikom policijske akcije.

Floyd, sa lisicama na rukama, je preminuo nakon što mu je bijeli policajac Derek Chauvin koljenom devet minuta pritiskao vrat, sve dok nije izdahnuo.

Chauvin je dobio otkaz i optužen je za ubistvo u trećem stepenu.

Maksimalni pritisak

„Duboko žalimo što vidimo američki narod, koji mirno traži poštivanje i prekid nasilja, kako je žrtva sistematskog vršenja pritiska i nevjerovatnog nasilja“, rekao je Mousavi i optužio SAD, dugogodišnjeg protivnika Irana, za „vođenje politike nasilja i zastraživanja kod kuće i van granica“.

Tenzije između dvije države rastu od 2018. godine kada je američki predsjednik Donald Trump povukao svoju državu iz historijskog nuklearnog sporazuma i ponovo nametnuo oštre sakcije iranskoj oslabljenoj ekonomiji pod politikom „maksimalnog pritiska“ koju vodi Washington.

Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif u ponedjeljak je na Twitteru napisao kako tehnika „koljeno na vratu“ nije ništa novo jer se ista stvar „vrši dvije godine protiv 80 miliona Iranaca i naziva se se ‘maksimalnim pritiskom'“.

„Nije nas natjeralo da pokleknemo. Neće ni Afroamerikance“, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije