Iran poručio S. Arabiji i Emiratima da ne prelazi crvene linije

Iranci su uhapsili 22 osobe koje se dovode u vezu s napadom na vojnu paradu u Ahvaru u subotu (Arhiva)

Iranska Revolucionarna garda poručila je Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima da poštuju crvene linije Teherana, ili će se suočiti s osvetom.

“Ako pređete naše crvene linije, mi ćemo sigurno preći vaše. Znate oluju koju iranski narod može stvoriti”, izjavio je zamjenik šefa Revolucionarne garde, general Hossein Salami, za agenciju Fars.

Kako prenosi Reuters, Iran je optužio Saudijsku Arabiju i UAE da su finansirale petericu naoružanih muškaraca koji su izveli napad na vojnoj paradi u Iranu prošle subote.

Iranci su uhapsili 22 osobe koje se dovode u vezu s napadom na vojnu paradu u sjeverozapadnom gradu Ahvaru prošle sedmice, u kojem je ubijeno najmanje 29 osoba, objavilo je Ministarstvo za obavještajne poslove.

Napadači obučeni u vojne uniforme u subotu su izvršili napad na paradu, otvorivši vatru na vojnike, posmatrače i zvaničnike Vlade Irana.

‘Separatisti i međunarodni sponzori’

Iranci su za napad brzo optužili arapske separatističke grupe i njihove, kako kažu, međunarodne sponzore.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je da će odgovor za napad biti snažan, dok je vrhovni vjerski lider ajatolah Ali Khamenei napad povezao s Amerikancima i njihovim saveznicima u regiji.

Ahvaz je glavni grad provincije Khuzestan, u kojoj se nalaze najveće rezerve nafte u Iranu.

Izvor: Agencije