Iran pokazao moćni raketni sistem S-300

Rusija je isporučila raketni sistem Iranu (AP)

Iran je pokazao dijelove svog novog ruskog sustava raketne obrane S-300 tijekom Dana vojske u nedjelju, a predsjednik Hassan Rouhani izjavio je tom prigodom da iranske oružane snage nisu prijetnja susjednim zemljama.

Svake godine iranske oružane snage održavaju vojne parade diljem zemlje kakao bi obilježile Dan vojske.

Na svečanosti u Teheranu, koju je uživo prenosila televizija, kamioni s raketama provezli su se pored podija na kojemu je stajao Rouhani s vojnim zapovjednicima, prenosi Hina. 

Rusija isporučila raketni sistem

Vojnici su također prošli u mimohodu pored podija, a u paradi su sudjelovali i borbeni zrakoplovi.

“Snaga naših oružanih snaga nije usmjerena protiv naših susjeda…Njezina je svrha braniti Iran”, rekao je Rouhani u svom govoru, prenijela je novinska agencija IRNA.

Rusija je isporučila prvi dio sustava S-300 Iranu prošli tjedan. Moskva kaže da je, pod pritiskom Zapada, 2010. godine otkazala ugovor o isporuci proturaketnog sustava S-300, koji spada u red najmoćnijih raketnih sustava zemlja-zrak u svijetu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ukinuo tu zabranu u travnju 2015. godine nakon privremenog nuklearnog dogovora postignutog između Irana i svjetskih sila.

Izrael protiv isporuke

Rusija i Iran potpisali su ugovor o isporuci nekoliko sustava S-300 u 2007. godine, ali Moskva nije ispunila dogovor, zbog sankcija UN-a protiv isporuke oružja toj državi.

Rusija i Iran su najavili da će jačati vojnu suradnju i boriti se protiv zajedničkih prijetnji, između ostalog i protiv međunarodnog terorizma.

Istovremeno, Izrael se oštro protivi isporuci proturaketnog sustava Iranu. Iran ne priznaje Izrael.

Izvor: Agencije