Iran počeo proizvoditi borbene avione

Neki stručnjaci smatraju da je avion kopija američkog lovca F-5, koji je prvi puta bio proizveden 1960-ih u SAD-u (Ministarstvo odbrane Irana / AFP)

Iran je počeo proizvoditi borbene avione Kowsar, objavila je državna televizija u trenutku dok rastu napetosti sa SAD-om oko ponovnog uvođenja sankcija protiv Teherana.

“Uskoro će biti proizveden potrebni broj aviona, koji će biti stavljen u službu zračnih snaga”, rekao je ministar odbrane Amir Hatami na svečanosti u subotu, na kojoj je pokrenuta proizvodnja aviona.

Ceremoniju je prenosila nacionalna televizija Irana, prenosi Hina.

SAD je u petak objavio da će privremeno dozvoliti da osam država i dalje uvozi iransku naftu, nakon što u ponedjeljak ponovo uvede sankcije protiv Teherana, kako bi prisilio Islamsku Republiku da ograniči svoje nuklearne i vojne aktivnosti u regiji.

Lovci ruske i američke proizvodnje

Odbacivši sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa postignut 2015. godine, američki predsjednik Donald Trump pokušava urušiti iransku ekonomiju, ovisnu o izvozu nafte, i prisiliti Tehean na odustajanje ne samo od nuklearnog programa i balističkog programa, nego i od podrške koju pruža snagama u Siriji, Jemenu, Libanu i drugim dijelovima Bliskog istoka.

Iran kaže da je Kovsar “100 posto domaća proizvodnja” i može biti opremljeni raznim vrstama oružja i koristit će se u kratkim zračnim misijama podrške.

Neki stručnjaci smatraju da je avion kopija američkog lovca F-5, koji je prvi puta bio proizveden 1960-ih u SAD-u.

Iranske zračne snage sastoje se od nekoliko desetaka lovaca ruske ili američke proizvodnje, nabavljenih prije Iranske revolucije 1979. godine.

Teheran je poslao oružje i hiljade vojnika u Siriju, kako bi podržao snage predsjednika Bashara al-Assada, no u toj operaciji oslanjao se na zračnu podršku Rusije.

Izvor: Agencije