Iran: Pentagon stavljen na listu terorističkih organizacija

Iran je u aprilu prošle godine proglasio američku vlast 'sponzorom terorizma' (EPA)

Iranski parlament u utorak je po hitnom postupku usvojio zakon kojim se na listu terorističkih organizacija uvrštavaju američko Ministarstvo odbrane (Pentagon), sve američke snage i odgovorni za atentat na generala Qassema Soleimanija, zapovjednika brigade Quds, elitne jedinice Revolucionarne garde, te svako pravno ili fizičko lice povezano s atentatom u okviru te klasifikacije.

Zakon, koji je u utorak izmijenjen, zapravo je donesen u aprilu prošle godine, a njime Iran proglašava “američki režim sponzorom terorizma”.

Teheran je u to vrijeme naznačio da je zakon usvojen u okviru politike “reciprociteta” nakon što je Washington odlučio uvrstiti Revolucionarnu gardu na američku listu “stranih terorističkih organizacija”.

Komentirajući amandman, Mansour Haghighatpour, savjetnik predsjednika iranskog parlamenta, izjavio je za Al Jazeeru da se tako želi dati “zakonski okvir suočavanju s američkom arogancijom i da se svi koji su povezani s Pentagonom stave na listu terorista”.

‘Odapeta strijela iranske osvete’

Također naglašava da je do izmjene zakona došlo kako bi se provela fetva vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khameneija, “koja se odnosi na osvetu Americi zbog ubistva Soleimanija”, napominjući da bi “iranska odmazda uslijedila čak i da Parlament nije usvojio amandman, ali će pomoći da se ubrza odmazda za Soleimanija”.

“Odapeta je strijela iranske osvete i nema povratka. Pogodit će cilj koji je od strateške važnosti za Ameriku ili više ciljeva pred očima cijelog svijeta”, dodao je Haghighatpour.

Smatra da je eskalirajuća napetost “dostigla vrlo opasan nivo, što potvrđuje da se Amerika ne pridržava nikakvih međunarodnih zakona i povelja”.

Pojašnjava da novi zakon “daje ovlast oružanim snagama i sigurnosnim službama u Iranu da sve one koji imaju veze s Pentagonom tretiraju kao terorističke elemente i da preduzimaju preventivne korake u skladu s iranskim nacionalnim sigurnosnim interesima”.

“Washington je taj koji je počeo eskalaciju, a osveta će biti odgovor na američki zločin. To je samo uzvraćanje, a onaj ko je prvi počeo snosi krivicu.”

Mohammad Marandi, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Teheranu, smatra da će uključivanje Pentagona na iransku listu terorističkih organizacija “učiniti da američke snage žive stalnu noćnu moru. To će širom otvoriti vrata osvete Americi za atentat na Soleimanija, koji je izveden prema direktnoj naredbi [američkog predsjednika Donalda] Trumpa”.

‘Katastrofalne okolnosti uoči izbora’

“Budući da su Sjedinjene Američke Države u proteklim desetljećima navikle kršiti međunarodne zakone, iransko zakonodavstvo odgovorilo je na sličan način na takvo ponašanje u skladu s doktrinom koju slijedi Washington. Iranski potez ima za cilj zaustaviti američku bahatost”, kazao je on.

Upozorio je da će “bilo kakav američki odgovor na odmazdu Irana ugroziti sigurnost nekih zemalja u regiji zbog njihove bliske saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama protiv iranskih interesa”.

“U tom slučaju Iran će te zemlje smatrati neprijateljskim frontom, a američke baze na teritorijama tih zemalja bit će legitimna meta Islamske Republike.”

Kad je riječ o posljedicama trenutne situacije na predsjedničke izbore u Americi krajem ove godine, rekao je da je “Trump u katastrofalnim okolnostima nakon što se upustio u avanturu, zbog čijih bi posljedica mogao izgubiti u sljedećoj predsjedničkoj utrci”.

“Za razliku od onoga sa čim se Trump suočava, Iran ima odvezane ruke za osvetu i trenutne okolnosti idu mu u prilog”, zaključio je Marandi.

Izvor: Al Jazeera