Iran označio američku vojsku ‘terorističkom organizacijom’

Sjedinjene Američke Države imaju od 6.000 do 7.000 vojnika u Africi (Reuters)

Iranski zastupnici u utorak su usvojili prijedlog zakona kojim se američke snage na Bliskom istoku označavaju “teroristima”, dan nakon što je na snagu stupila odluka SAD-a da iransku elitnu Revolucionarnu gardu proglasi “terorističkom organizacijom”.

Državna televizija prenijela je da je ministar odbrane Amir Hatami podnio prijedlog zakona koji Vladi daje odobrenje da odlučno djeluje u odgovoru na “terorističke akcije” američkih snaga.

Zakon zahtijeva da vlasti preduzmu “pravne, političke i diplomatske” mjere da bi se neutralizirali američki potezi, ali to nije detaljno razrađeno.

Navedeno je da su od 207 prisutnih zastupnika 204 glasala za prijedlog, dok su dva bila protiv, a jedan suzdržan.

Obistinile se Trumpove najave

Američko proglašavanje Revolucionarne garde “terorističkom organizacijom”, što je prvi put da je to učinjeno čitavom odjeljku neke vlade, dodatni je nivo sankcija toj moćnoj jedinici.

Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak su službeno označile iransku Revolucionarnu gardu “stranom terorističkom organizacijom”, navedeno je u saopćenju objavljenom u američkom Saveznom registru.

Američki predsjednik Donald Trump prošle sedmice najavio je da će napraviti taj simboličan potez, koji je bez presedana, što je odmah naišlo na osudu Irana i izazvalo zabrinutost da će u znak osvete biti napadnute američke snage, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Američki zakon već kažnjava građane SAD-a koji posluju s Revolucionarnom gardom sa čak 20 godina zatvora zato što je ta organizacija na američkoj specijalnoj listi globalnih terorista, na koju se primjenjuje drugačiji način sankcioniranja.

Izvor: Agencije