Iran osudio bivšeg novinara na smrt zbog poticanja na nemire

Ruhollah Zam je osuđen zbog navodnog poticanja na antivladine nemire krajem 2017. godine (AP)

Iran je osudio u utorak na smrt Ruhollaha Zama, novinarskog aktivistu koji je uhapšen u inostranstvu prošle godine, zbog navodnog poticanja na antivladine nemire krajem 2017. godine na društvenim mrežama.

“Sud je zajedno razmatrao 13 tačaka optužbi kao oblike ‘korupcije na zemlji’ i stoga izrekao smrtnu kaznu”, naveo je glasnogovornik suda Gholamhossein Esmaili.

“Korupcija na Zemlji” je optužba koja se često koristi u slučajevima navodne špijunaže ili pokušaja svrgavanja iranske vlasti.

Još nije jasno kada će kazna biti izvršena, prenosi Fena, pozivajući se na iranske medije.

Ruhollah Zam, sin proreformskog šiitskog imama, vlasnik je TV kuće Amadnews i imao je više od milion pratilaca na društvenim mrežama prije nego što je ukinut 2018. godine,  jer ga je iranska Vlada optužila da poziva na nasilje tokom protesta, prenosi Reuters.

‘Namamljen u Irak, izručen u Iran’

Kanal se uskoro ponovo pojavio pod novim imenom.

Prošlog oktobra je iranska Revolucionarna garda saopćila kako su “uhvatili” Zama, koji je dobio politički azil u Francuskoj, a također je imao baze u drugim dijelovima Evrope, u “složenoj operaciji koja se koristila alatima za obmanu obavještajaca”.

Optužba za korupciju se koristi u slučajevima oružanog ustanka i špijunaže i predstavlja najteže krivično djelo prema iranskom islamskom zakonu.

Iranski zvaničnici optužili su Sjedinjene Američke Države, kao i regionalnog suparnika Saudijsku Arabiju i vladine protivnike koji žive u egzilu za poticanja nemira, koji su počeli kao protesti zbog ekonomskih teškoća i počeli su se širiti diljem zemlje.

“Postoje navodi kako je Zam namamljen u Irak, a potom izručen Iranu”, navodi Al Jazeerin reporter Assed Baig.

Izvor: Al Jazeera i agencije