Iran ostvaruje prijetnje, IAEA zabrinuta, Evropa posreduje

Iran, Nuklearno postrojenje
Ravanchi kaže da bi obnavljanjem sankcija nuklearni sporazum prestao važiti i Teheran bi bio oslobođen svih obaveza (EPA)

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano izjavio je u ponedjeljak da je Iran ostvario prijetnje da će povećati stopu proizvodnje obogaćenog uranija, i to u vrijeme posjete njemačkog ministra vanjskih poslova Iranu, u nastojanju da ublaži napetost i spasi nuklearni sporazum.

Nuklearni sporazum između Irana i velikih svjetskih sila iz 2015. ograničio je maksimalnu količinu obogaćenog uranija koju Iran smije proizvesti.

Amano je na konferenciji za novinare izjavio da se još ne zna hoće li Iran doseći to ograničenje zbog oscilacija u proizvodnji, ali se suzdržao od davanja više detalja o tim stopama.

Generalni direktor IAEA-e izrazio je zabrinutost zbog opasne eskalacije napetosti povezane s iranskim nuklearnim programom te pozvao na smirivanje tenzija dijalogom.

SAD ponovo nametnuo sankcije Teheranu

Izrazio je nadu da će se “naći načini za smanjivanje trenutne napetosti dijalogom. Ključno je da Iran i dalje potpuno provodi obaveze preuzete sporazumom.”

Washington je pojačao pritisak na Iran, pooštrio ekonomske sankcije toj državi i poslao nosač aviona i dodatnu vojnu opremu na Bliski istok, kao odgovor na, kako je to opisao, iransku prijetnju američkim interesima.

Teheran je na to odgovorio prijetnjama da će odustati od nekih obaveza iz nuklearnog sporazuma iz 2015, postignutog sa svjetskim silama, a na osnovu kojeg su Iranu ukinute međunarodne sankcije.

Sjedinjene Američke Države povukle su se iz nuklearnog sporazuma prije godinu te ponovo nametnule sankcije Iranu, a evropske sile pokušavaju učiniti sve što mogu kako bi zaštitile iransku prodaju nafte i druge trgovinske aktivnosti.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas završio je duge razgovore u Teheranu s iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom, kojima su dominirali strahovi u vezi s iranskom nuklearnom krizom i njenim posljedicama.

Zarif je kritizirao evropski stav prema krizi te nagovijestio preduzimanje oštrijih mjera.

Maas: Ne možemo obećati čuda

Rekao je da će njegova država odrediti daljnje korake kad je riječ o pridržavanju obaveza iz nuklearnog sporazuma, u skladu sa stavovima koje će obznaniti međunarodne strane.

S druge strane, njemački ministar naglasio je važnost daljnjeg dijaloga s Iranom i potrebu da se ti razgovori iskoriste za otvoreno diskutiranje s ciljem izbjegavanja bilo kakve vojne eskalacije u regiji.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s iranskim kolegom, Maas je izjavio da Evropska unija želi ispuniti svoje obaveze kako bi se izbjegla propast nuklearnog sporazuma, ali je rekao da ne mogu obećati nikakva čuda.

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdullah bin Zayed izjavio je da uspjeh bilo kakvog sporazuma s Iranom iziskuje i učešće država regije.

Emiratski zvaničnik dodao je na konferenciji za novinare s njemačkim kolegom, uoči njegove posljednje posjete Teheranu, da sporazum s Iranom treba pokriti šira pitanja od nuklearnog sporazuma, kao što su iranski program balističkih raketa i zaustavljanje iranske podrške terorizmu i uplitanja u poslove drugih država, prema njegovim riječima.

Skrenuo je pažnju i na to da napad na četiri tankera uz obalu Fujairaha nije samo napad na Emirate nego i na države čije su zastave bile istaknute na tim tankerima, kao i na sigurnost pomorske plovidbe.

Mogućnosti mehanizma INSTEX

U nastojanju da zaštiti barem neke sektore iranske ekonomije od sveobuhvatnih američkih sankcija i zadrži nuklearni sporazum s Teheranom, iz kojeg se SAD povukao, Francuska, Njemačka i Velika Britanija uspostavile su mehanizam posebne namjene, poznat kao INSTEX, odnosno Instrument za podršku trgovinskoj razmjeni (Instrument in Support of Trade Exchanges).

Tri države članice EU-a pokušavaju natjerati Iran da ispuni svoje obaveze prema sporazumu postignutom kako bi se obuzdao nuklearni program te zemlje, u koji Washington nema povjerenja, pomažući Teheranu da izbjegne trgovinske sankcije, koje je SAD ponovo uveo.

Te države žele da mehanizam INSTEX ispuni legitimne kriterije finansiranja koje je odredila Grupa za finansijsku akciju protiv pranja novca (FATF) iz Pariza iako ih Iran kao država još ne ispunjava u potpunosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije