Iran oslobodio dio članova posade britanskog tankera

Stena Bulk, Stena Impero, Iran, Tanker
Na zarobljenom britanskom brodu su bila ukupno 23 člana posade, ali niko od njih nije državljanin Velike Britanije (EPA)

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je oslobođen dio članova posade zarobljenog britanskog tankera “Stena Impero”.

Usporedno s tim, Iranska državna televizija javila je da su oslobođena sedmorica mornara s britanskog broda. kojeg je Revolucionarna garda Irana zarobila 20. srpnja u Hormuškom tjesnacu.

Velika Britanija je nakon tog incidenta poslala vojne brodove da štite tranzitnu liniju u Hormuškom tjesnacu, prenosi Anadolija.

Na zarobljenom britanskom brodu su bila ukupno 23 člana posade, ali nitko od njih nije državljanin Velike Britanije, već su državljani Indije, Rusije, Latvije i Filipina.

Britanci zarobili iranski tanker

Iran je u srpnju objavio da je zaplijenio brod jer se sudario s ribarskim brodom, no švedski vlasnik broda “Stena Bulk” tvrdio je da nije dobila nikakve dokaze o sudaru.

Britanska mornarica je početkom srpnja na Gibraltaru zarobila iranski tanker, pod optužbom da prevozi naftu u Siriju i krši međunarodne sankcije.

Tanker i posada su pušteni s Gibraltara 19. kolovoza.

Izvor: Agencije