Iran optužuje SAD da podstiče tenzije

Trump je odustao od napada na iranske ciljeve 'jer bi u njima poginulo 150 ljudi' (Reuters)

Iran je optužio Sjedinjene Američke Države za podstrekivanje “neprihvatljive” eskalacije tenzija.

Washington je obećao da će nastaviti kampanju “maksimalnog pritiska” na Teheran.

Govoreći u Tokiju, ministar vanjskih poslova Javad Zarif rekao je da Teheran neće razgovarati sa Washingtonom, ali je dodao da će djelovati sa oprezom nakon nedavnog angažmana američke vojske u Zaljevu. 

“Vjerujemo da je eskalacija koju provodi SAD neprihvatljiva”, rekao je Zarif koji će se sastati sa japanskim zvaničnicima. 

“Međutim, mi primjenjujemo maksimalno suzdražavanje… uprkos činjenici da se SAD povukao iz JCPOA prošlog maja”, dodao je, misleći na nuklearni dogovor iz 2015. potpisan između Irana i nekoliko drugih svjetskih sila. 

Američki predsjenik Donald Trump povukao je SAD iz dogovora i ponovo nametnuo sankcije Iranu te je proglasio Iransku revolucionarnu gardu “terorističkom grupom”. 

U srijedu, SAD je objavio da će povući većinu osoblja iz Iraka, koji graniči sa Iranom, navodeći “kredibilne i moguće prijetnje”. 

‘Čin samoubistva’

Uslijed rastućih tenzija, glasnogovornica Bijeće kuće Sarah Sanders rekla je u četvrtak da će SAD nastaviti kampanju “maksimalnog pritiska” na Iran, dodavši da bi Washington volio da vidi “promjene u ponašanju” Irana. 

Sanders je odbila da odgovori na pitanje novinara o tome da li je Bijela kuća kontaktirala švicarske zvaničnike kako bi se otvorio komunikacijski kanal sa Teheranom, budući da Švicarska predstavlja SAD diplomatski u Iranu, gdje SAD nema ambasadu. 

Umjesto toga, rekla je da je Trump spreman da odgovori na bilo koji iskaz agresije Irana. “Ako oni preduzmu akcije, neće im se svidjeti kako će im on odgovoriti”, rekla je. 

Zarif je opisao američku kampanju pritiska kao “čin samoubistva”. 

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak kako se nada da SAD ne kreće prema ratu s Iranom, dok se pripremao za sastanak sa švicarskim predsjednikom Uelijem Maurerom, koji je posrednik između dviju zemalja.

Upitan hoće li Washington zaratiti s Teheranom, Trump je odgovorio kako se “nada da neće”.

Izvor: Al Jazeera i agencije