Saudijska Arabija prekida i ekonomske odnose sa Iranom

Saudijska Arabija odlučila je prekinuti ekonomske odnose sa Iranom, nakon što je ranije obustavila diplomatske veze sa tom državom.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije izjavio je Reutersu da ta zemlja prekida sve ekonomske veze, ukida zračni promet i zabranjuje svojim državljanima da putuju u Iran.

Ne smiruju se tenzije između Rijada i Teherana, nakon što su saudijske vlasti pogubile 47 osoba osuđenih zbog terorizma i pozivanja na nasilje, među kojima i vjerskog autoriteta šiita u toj zemlji Nimra al-Nimra.

Ministarstvo vanjskih poslova Irana saopćilo je da Saudijska Arabija koristi napade na njenu Ambasadu u Teheranu kao izgovor za dizanje tenzija, nakon što je ta država dobila instrukcije da povuče svoju diplomatsku misiju iz Rijada.

“Iran se zalaže za diplomatsku sigurnost čiji su temelji međunarodni sporazumi. Ali Saudijska Arabija diže tenzije i za to je iskoristila ovaj incident“, kazao je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Hossein Jaberi Ansari.

Bahrein: Iran krši sporazume

Sudan i Bahrein su odlučili da u potpunosti prekinu diplomatske odnose s Teheranom i protjeraju diplomate iz zemlje.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Bahreina navedeno je da je odluka donesena jer se Iran otvoreno miješa u unutrašnja pitanja zemalja Arapskog zaljeva i direktno krši međunarodne sporazume, dopuštajući da se izvede napad na Saudijsku ambasadu u Teheranu.

Bahrein zatvara Ambasadu u tom gradu i naređuje iranskim diplomatama da u narednih 48 sati napuste zemlju, stoji u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Bahreina.

Ujedinjeni Arapski Emirati smanjuju diplomatsko prisustvo u Iranu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na smirivanje napetosti između Rijada i Teherana.

Rusija je spremna da posreduje između te dvije zemlje kako bi se normalizirali odnosi.

Sjedinjene Američke Države pozvale su lidere u Zaljevu da poduzmu korake koji bi doveli do smanjenja tenzija. U istom tonu su i saopćenja francuskog i njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

“Znamo da je Saudijska Arabija naložila da se zatvore iranske diplomatske misije u Kraljevini”, rekao je neimenovani zvaničnik administracije američkog predsjednika Baracka Obame.

“Vjerujemo da su diplomatsko angažiranje i direktni razgovori ključni za rješavanje nesuglasica i nastavit ćemo apelirati na lidere širom regije da poduzmu korake koji bi doveli do smanjenja tenzija”, kazao je zvaničnik, prenosi Reuters.

‘Što je mnogo, mnogo je’

Istovremeno, neimenovani izvor upućen u rad saudijske vlade rekao je da bi se stav Saudijske Arabije prema Iranu mogao opisati kao “što je mnogo, mnogo je”.

Taj izvor smatra da Saudijci ne brinu mnogo ukoliko bi razljutili Bijelu kuću.

Saudijska Arabija je nešto ranije saopćila da prekida odnose s Iranom zbog upada u Saudijsku ambasadu u Teheranu, a osoblju iranske diplomatske misije naloženo je da u roku 48 sati napuste zemlju.

Ovaj potez predstavlja pogoršanje diplomatskih odnosa dva regionalna rivala poslije pogubljenja šiitskog vjerskog lidera Nimra al-Nimra u Saudijskoj Arabiji, ocijenila je britanska agencija.

Pogubljenje Nimra izazvalo je žestoke reakcije u Iranu, Iraku, Jemenu, Bahreinu i drugim zemljama regije.

Iranski demonstranti upali su u Ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu, gnjevni što je Rijad pogubio Nimra.

Izvor: Al Jazeera i agencije