Iran optužio Arabiju da podržava terorističke grupe

Zarif je pozvao na uspostavljanje regionalnog foruma da bi se prebrodile razlike (Reuters)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif optužio je Saudijsku Arabiju da podržava terorističke grupe unutar Irana.

“Imamo obavještajne podatke da je Saudijska Arabija aktivno uključena u promociju terorističkih grupa koje operiraju na istočnoj strani Irana u Balučistanu”, rekao je Zarif na konferenciji za štampu tokom mirovnog foruma u Oslu.

Referirajući se na Pakistan, kazao je da se oružane grupe služe “teritorijom jednog od naših susjeda protiv njegove volje da bi pokrenule napade protiv Irana koji su prije samo dva mjeseca doveli do ubistava devet graničnih čuvara”.

Diplomatska gostoljubivost susjeda

“Na zapadnoj strani vodi se isti tip aktivnosti, također koristeći se diplomatskom gostoljubivošću naših susjeda”, rekao je Zarif.

Pozvao je na uspostavljanje regionalnog foruma da bi se prebrodile razlike. Forum je postao potrebniji nakon tenzija između Katara i grupe zemalja predvođene Saudijskom Arabijom.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske odnose s Katarom prije osam dana optužujući tu državu da podržava ekstremiste i Iran. Te zemlje objavile su listu 59 ljudi i 12 grupa, navodeći da imaju veze s Katarom i terorizmom. Katar snažno odbacuje ove navode i ističe da je posvećen borbi protiv terorizma.

Izvor: Agencije