Iran odbio francuski zahtjev za šire pregovore

Sjedinjene Američke Države povukle su se iz sporazuma iz 2015 (EPA)

Iran je odbio poziv Francuske za šire međunarodne pregovore o nuklearnom sporazumu i vojnim ambicijama, poručivši da će o trenutnom sporazumu iz 2015. pregovarati samo sa svjetskim silama, objavila je tamošnja državna televizija.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prethodno je poručio da Pariz i Washington zajedno žele zaustaviti Teheran u dobavljanju nuklearnog oružja, te da bi se novi pregovori trebali fokusirati na ograničavanje njihovog programa balističkih projektila.

“Pod ovim okolnostima, pregovaranje o problemima izvan sporazuma dovest će do daljnjeg nepovjerenja između potpisnica sporazuma”, poručio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi.

Sjedinjene Američke Države povukle su se iz sporazuma iz 2015, pod kojim je Teheran pristao ograničiti nuklearni razvoj u zamjenu za obustavu sankcija, rekavši pritom da izlazak nije trajan te da sporazum nedovoljno kontrolira iranske projektile i njihov regionalni utjecaj.

‘Iran ne uspijeva kao nacija’

Francuska i druge evropske potpisnice sporazuma poručile su da ga žele spasiti, ali mnoge kompanije već su otkazale svoje ugovore s Teheranom zbog velikog finansijskog pritiska Sjedinjenih Američkih Država.

“Evropljani nisu dosad ispunili svoje obaveze u sporazumu niti su zaštitili iranske interese nakon nezakonitog povlačenja SAD-a”, dodao je u svom saopćenju Mousavi, prema navodima državne televizije.

Trump je u četvrtak poručio da Iran ne uspijeva kao nacija, pod pritiskom njegovih sankcija, te je ponovo pozvao vladu u Teheranu na nove pregovore.

Mousavi je odbacio Trumpove komentare kao “ponavljajuće, neosnovane i paradoksalne”, te naglasio da ne zaslužuju odgovor.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, odbacio je poziv Washingtona na pregovore.

Međutim, iranski pragmatični predsjednik Hassan Rouhani signalizirao je iransku volju za novim pregovorima ako SAD pokaže poštovanje i vrati se u nuklearni sporazum.

Izvor: Agencije