Iran odbija pregovore sa SAD-om

Iran, Nuklearno postrojenje
Donald Trump je nuklearni dogovor iz 2015. godine, iz kojeg se jednostrano povukao, ocijenio 'strašnim' (EPA)

Iran je u četvrtak uzvratio udarac američkoj ponudi za pregovore, kazavši kako je Washington prekršio uvjete posljednjeg velikog sporazuma, dogovora o nuklearnom programu iz 2015. godine.

Predsjednik SAD-a Donald Trump u maju se, tvrdivši kako nije dovoljno dobar, povukao iz nuklearnog sporazuma, koji je Iranu ograničavao nuklearne aktivnosti i zauzvrat nudio umanjenje sankcija.

Posebni izaslanik SAD-a za Iran Brian Hook izjavio je u srijedu kako Washington želi pregovarati o novom ugovoru, koji bi uključio Teheranov program balističkih projektila i njihovo ponašanje u regiji.

On tvrdi kako novi dogovor koji SAD želi potpisati s Iranom ne bi bio “lični dogovor između dvije vlade, kao prethodni, već pravi ugovor”.

‘SAD pozive na mir samo ismijava’

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif na svom je Twitter profilu odbacio tvrdnje o tome da je prethodni sporazum bio samo “lični”, kazavši kako je riječ o međunarodnom sporazumu, sadržanom u rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”.

“SAD je, također, prekršio obaveze sporazuma. Izgleda da SAD pozive na mir samo ismijava”, dodao je u poruci.

Ostalih pet svjetskih sila koje su 2015. godine potpisale dogovor s Iranom – Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Kina i Rusija – pokušavaju ga ipak sačuvati, kazavši kako nudi najbolje šanse u sprečavanju Irana u izradi nuklearne bombe.

Iz Teherana poručuju kako na nuklearnom programu rade u svrhu stvaranja električne energije i druge miroljubive svrhe.

Izvor: Agencije