Iran: Očuvanje nuklearnog sporazuma nije naš problem

Iran je objavio da više neće poštivati ograničenja za centrifuge koje koristi za obogaćivanje uranija (EPA)

Iran je upozorio Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u srijedu kako više neće biti opterećen očuvanjem nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sa svjetskim silama, dok evropske države pritišću Teheran da se drži sporazuma, jer “nema vjerodostojne, mirne alternative”.

Američki predsjednik Donald Trump povukao se iz sporazuma prošle godine i rasplamsao napetosti između Teherana i Washingtona, koje su dovele do iranskog obaranja američkog drona prošle sedmice.

Trump je naredio zračne napade odmazde i povukao ih u posljednjem trenutku.

U sklopu sporazuma, čiji je cilj obuzdati nuklearni program Teherana, većina sankcija koje su Iranu nametnuli UN i zapadne države su ukinute, dok je SAD nametnuo nove sankcije, za koje kaže da su stvorene da vrate Iran za pregovarački stol.

Teheran prijetni da će obogatiti uranij

“Američko povlačenje iz JCPOA i ponovno uvođenje sankcija učinile su sporazum neefikasnim”, rekao je iranski ambasador pri UN-u Majid Takht Ravanchi 15-članom Vijeću sigurnosti, koristeći skraćenicu JCPOA za formalni naziv sporazuma s Iranom – Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja.

“Iran sam ne može i neće više preuzimati sav teret da se održi JCPOA.”

Evropske sile pokušavaju očuvati sporazum, za što im je Iran dao rok do 8. jula.

Teheran tvrdi kako je spreman ostvariti prijetnju da će obogatiti uranij na viši nivo nego što je dopušteno u sporazumu ako Evropa nije u stanju zaštititi Iran od američkih sankcija.

“JCPOA je nuklearni sporazum koji je služio svrsi i ispunjavao svoje ciljeve. Također, nema vjerodostojne, mirne alternative”, upozorio je ambasador Evropske unije pri UN-u Joao Vale de Almeida.

Nuklearni sporazum potvrđen je rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a iz 2015. godine.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres svakih šest mjeseci objavljuje izvještaj o provedbi te rezolucije, kojom je Iran, također, izložen embargu na oružje i drugim ograničenjima.

‘SAD više nije dio sporazuma’

Vršitelj dužnosti američkog ambasadora pri UN-u Jonathan Cohen opisao je djelovanje Irana kao “veoma kontraproduktivno”.

“Iranski prkos Vijeću sigurnosti i njegovo nepromišljeno ponašanje, koje ugrožava mir i sigurnost na globalnom nivou, ne smije se umanjiti u ime očuvanja dogovora koji ne sprečava u potpunosti iranski put do nuklearnog oružja”, dodao je Cohen.

Prema nuklearnom sporazumu, postoji proces koji vrhunac ima u Vijeću sigurnosti UN-a, koji može izazvati ponovno uvođenje svih sankcija ako Iran prekrši dogovor.

“SAD nije u poziciji da potakne obnovu sankcija, jer više nije dio sporazuma”, rekao je u ponedjeljak iranski ambasador Ravanchi.

Izvor: Agencije